| Autor: redakcja1

Ponownie wzrosły ceny zbóż w skupie (12-19.07.2015)

Jak wskazuje dane zaprezentowane przez Ministerstwo Rolnictwa, w dniach od 12 do 19 lipca 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości analizowanych gatunków.

Ponownie wzrosły ceny zbóż w skupie (12-19.07.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Towar

Rodzaj ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodnio-
wa zmiana
ceny
[%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

19.07.2015

12.07.2015

 

19.07.2015

12.07.2015

Pszenica

k.

726

713

1,8

28,6

27,6

 

p.

701

696

0,7

15,2

29,6

Żyto

k.

537

524

2,5

1,2

1,6

 

p.

524

520

0,7

4,4

0,9

Jęczmień

k.

556

609

-8,8

5,9

2

 

p.

571

562

1,6

8

4,9

 

b.

625

609

2,5

20,7

13,9

Kukurydza

p.

617

602

2,6

12,3

13,6

Owies

k.

470

489

-4

0,1

0,2

 

p.

515

---

---

0

0

Pszenżyto

p.

552

551

0,2

3,6

5,7

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 

Ceny zbóż - w górę


Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż zaobserwowano w przypadku kukurydzy, jęczmienia browarnianego, żyta konsumpcyjnego, pszenicy konsumpcyjnej, jęczmienia paszowego, żyta paszowego, pszenicy paszowej, oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował kukurydzę, która podrożała o 2,6%. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia browarnianego o 2,5%, żyta konsumpcyjnego o 2,5%, pszenicy konsumpcyjnej o 1,8%, jęczmienia paszowego o 1,6%, żyta paszowego o 0,7%, pszenicy paszowej o 0,7% oraz pszenżyta o 0,2%.
 

Ceny zbóż - w dół


W tym samym czasie obniżce uległy ceny jęczmienia konsumpcyjnego oraz owsa konsumpcyjnego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem konsumpcyjnym, którego cena zmalała o 8,8%. W mniejszym stopniu potaniał natomiast owies konsumpcyjny - o 4%.

Ceny zbóż - czytaj więcej

Warto zauważyć, iż w strukturze obrotu największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa, odpowiednio: 28,6% i 15,2% (razem 57,2%) na dzień 19 lipca 2015 r. Trzecie miejsce w tym zestawieniu przypadło jęczmieniowi browarnemu – 20,7%.



Tagi:
źródło: