| Autor: redakcja1

Pszenica zbliża się do granicy 700 zł/t, jęczmień powyżej 600 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 8 do 15 stycznia br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Pszenica zbliża się do granicy 700 zł/t, jęczmień powyżej 600 zł/t
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia konsumpcyjnego, kukurydzy, żyta (oba rodzaje), pszenicy (oba rodzaje) i pszenżyta. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia konsumpcyjnego, który podrożał o 8,7% do 605 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny kukurydzy - o 3,3% do 645 zł/t, żyta paszowego - o 1,9% do 566 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej - o 1,5% do 682 zł/t, pszenżyta - o 0,5% do 605 zł/t, pszenicy paszowej - o 0,4% do 689 zł/t, a także żyta konsumpcyjnego - o 0,3% do 543 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 8 do 15 stycznia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku jęczmienia browarnianego, który potaniał o 3% do 628 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie owsa paszowego - o 1,5% do 533 zł/t i jęczmienia paszowego - o 1,1% do 600 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
15.01.2017
8.01.2017
 
15.01.2017
8.01.2017
Pszenica
k.
682
673
1,5
33,3
31,7

 
p.
689
686
0,4
41,3
41,0
Żyto
k.
543
541
0,3
1,5
1,7

 
p.
566
555
1,9
0,5
0,6
Jęczmień
k.
605
556
8,7
0,2
0,5

 
p.
600
607
-1,1
2,1
3,4

 
b.
628
648
-3,0
1,3
2,1
Kukurydza
p.
645
624
3,3
17,0
14,4
Owies
k.
502
nld
0,0
0,4
0,2

 
p.
533
541
-1,5
0,1
0,3
Pszenżyto
p.
605
601
0,5
2,4
3,3
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 15 stycznia 2017 r., największe znaczenie miała pszenica paszowa – 41,3%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica konsumpcyjna - z udziałem rzędu 33,3% i kukurydza – 17%.
 


Tagi:
źródło: