| Autor: redakcja1

Pszenica i żyto w górę, kukurydza znów tanieje

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 11 do 18 września 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Pszenica i żyto w górę, kukurydza znów tanieje

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy (oba rodzaje), owsa paszowego, żyta (oba rodzaje), a także jęczmienia paszowego i konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena pszenicy paszowej, która podrożała o 2,6% do 605 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa paszowego o 2,4% do 487 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej o 1,9% do 629 zł/t, żyta paszowego o 1,4% do 495 zł/t i konsumpcyjnego o 1,4% do 512 zł/t, jęczmienia paszowego o 0,6% do 514 zł/t, a także konsumpcyjnego o 0,1% do 513 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 11 do 18 września br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku
 owsa konsumpcyjnego, który potaniał - o 1,8% do 514 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia browarnianego - o 1,3% do 653 zł/t, kukurydzy o 1,2% do 641 zł/t, a także pszenżyta - o 0,3% do 532 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa
zmiana
ceny [%]

Strukt. obrot.
[%]


 


 

18.09.2016

11.09.2016


 

18.09.2016

11.09.2016

Pszenica

k.

629

618

1,9

48,8

51,2


 

p.

605

589

2,6

25,1

20,0

Żyto

k.

512

505

1,4

1,8

2,9


 

p.

495

489

1,4

1,8

2,0

Jęczmień

k.

513

513

0,1

0,4

0,5


 

p.

514

511

0,6

2,3

3,4


 

b.

653

662

-1,3

6,1

8,7

Kukurydza

p.

641

649

-1,2

10,5

6,3

Owies

k.

514

523

-1,8

0,3

1,1


 

p.

487

475

2,4

0,1

0,2

Pszenżyto

p.

532

534

-0,3

2,8

3,7

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 18 września 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 48,8% i 25,1%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast kukurydza 10,5%.



Tagi:
źródło: