| Autor: redakcja1

Ceny większości zbóż (chwilowo?) w dół

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 12 do 19 marca br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny większości zbóż (chwilowo?) w dół
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do kukurydzy, jęczmienia (browarniany i konsumpcyjny), pszenżyta, pszenicy (oba rodzaje) oraz owsa konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia browarnianego, który podrożał o 3,7% do 705 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 1,8% do 595 zł/t, jęczmienia paszowego - o 0,1% do 576 zł/t, a także pszenicy paszowej - o 1,1% do 724 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 12 do 19 marca br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku żyta paszowego, które potaniało o 3,1% do 534 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie kukurydzy - o 2,9% do 654 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 2,5% do 596 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej - o 2,4% do 689 zł/t, pszenżyta o - o 0,1,% do 639 zł/t oraz żyta konsumpcyjnego - o 0,1% do 576 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
19.03.2017
12.03.2017
 
19.03.2017
12.03.2017
Pszenica
k.
689
705
-2,4
27,6
41,0

 
p.
724
716
1,1
44,5
40,2
Żyto
k.
576
577
-0,1
2,2
3,1

 
p.
534
551
-3,1
0,0
0,0
Jęczmień
k.
596
611
-2,5
0,4
0,3

 
p.
635
624
1,7
2,0
2,0

 
b.
705
680
3,7
1,6
1,0
Kukurydza
p.
654
674
-2,9
19,3
10,1
Owies
k.
595
584
1,8
0,6
0,3

 
p.
nld
---
---
0,0
0,0
Pszenżyto
p.
639
640
-0,1
1,7
1,9
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 19 marca 2017 r., największe znaczenie miała pszenica paszowa – 44,5%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica konsumpcyjna - z udziałem rzędu 27,6% i kukurydza – 19,3%.


Tagi:
źródło: