| Autor: redakcja1

Ceny pszenicy blisko 700 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 19 do 26 lutego br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny pszenicy blisko 700 zł/t
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa paszowego, pszenicy konsumpcyjnej, kukurydzy, żyta paszowego, jęczmienia (browarnianego i konsumpcyjnego) oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa paszowego, który podrożał o 3,3% do 551 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenicy konsumpcyjnej - o 2,7% do 695 zł/t, kukurydzy - o 2,2% do 656 zł/t, żyta paszowego - o 1,5% do 554 zł/t, jęczmienia browarnianego - o 1,5% do 694 zł/t i konsumpcyjnego - o 0,5% do 620 zł/t, a także pszenżyta - o 0,5% do 621 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 19 do 26 lutego br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku jęczmienia paszowego, które potaniało o 5,6% do 599 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie pszenicy paszowej - o 3,2% do 690 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 2,1% do 578 zł/t oraz żyta konsumpcyjnego - o 0,9% do 577 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
26.02.2017
19.02.2017
 
26.02.2017
19.02.2017
Pszenica
k.
695
677
2,7
39,9
42,3

 
p.
690
712
-3,2
38,6
34,7
Żyto
k.
577
582
-0,9
2,2
2,0

 
p.
554
545
1,5
0,3
0,4
Jęczmień
k.
620
617
0,5
0,5
0,1

 
p.
599
634
-5,6
1,8
1,6

 
b.
694
683
1,5
1,5
1,1
Kukurydza
p.
656
642
2,2
12,2
15,4
Owies
k.
578
590
-2,1
0,4
0,3

 
p.
551
533
3,3
0,1
0,1
Pszenżyto
p.
621
618
0,5
2,3
1,9
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 26 lutego 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 39,9%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 38,6% i kukurydza – 12,2%.
 


Tagi:
źródło: