| Autor: redakcja1

Większość zbóż drożeje. Pszenica i kukurydza jednak tym razem nieznacznie w dół

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 15 do 22 stycznia br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Większość zbóż drożeje. Pszenica i kukurydza jednak tym razem nieznacznie w dół
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), jęczmienia (paszowego i browarnianego), żyta konsumpcyjnego, pszenżyta i pszenicy paszowej. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa paszowego, który podrożał o 11,1% do 592 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 5,8% do 532 zł/t, jęczmienia paszowego - o 2,9% do 617 zł/t i browarnianego - o 2,2% do 642 zł/t, żyta konsumpcyjnego - o 2% do 554 zł/t, pszenżyta - o 0,9% do 611 zł/t, a także pszenicy paszowej - o 0,5% do 692 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 15 do 22 stycznia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku jęczmienia konsumpcyjnego, który potaniał o 2,2% do 591 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie żyta paszowego - o 0,6% do 562 zł/t, kukurydzy - o 0,3% do 643 zł/t i pszenicy konsumpcyjnej - o 0,2% do 681 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
22.01.2017
15.01.2017
 
22.01.2017
15.01.2017
Pszenica
k.
681
682
-0,2
38,3
33,3

 
p.
692
689
0,5
37,8
41,3
Żyto
k.
554
543
2,0
2,3
1,5

 
p.
562
566
-0,6
0,6
0,5
Jęczmień
k.
591
605
-2,2
0,3
0,2

 
p.
617
600
2,9
2,3
2,1

 
b.
642
628
2,2
1,5
1,3
Kukurydza
p.
643
645
-0,3
13,6
17,0
Owies
k.
532
502
5,8
0,5
0,4

 
p.
592
533
11,1
0,2
0,1
Pszenżyto
p.
611
605
0,9
2,6
2,4
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 22 stycznia 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 38,3%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 37,8% i kukurydza – 13,6%.
 


Tagi:
źródło: