| Autor: redakcja1

Większość zbóż w skupie znów drożeje. Kukurydza i pszenica konsumpcyjna jednak potaniały

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 12 do 19 lutego br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Większość zbóż w skupie znów drożeje. Kukurydza i pszenica konsumpcyjna jednak potaniały
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), jęczmienia (wszystkie rodzaje), żyta konsumpcyjnego i pszenicy paszowej. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa paszowego, który podrożał o 12,9% do 533 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia browarnianego - o 5,8% do 683 zł/t i konsumpcyjnego - o 4,7% do 617 zł/t, żyta konsumpcyjnego - o 3,1% do 582 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 2,7% do 590 zł/t, pszenicy paszowej - o 2,3% do 712 zł/t, a także jęczmienia paszowego - o 0,6% do 634 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 12 do 19 lutego br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku żyta paszowego, które potaniało o 1,3% do 545 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie pszenicy konsumpcyjnej - o 0,9% do 677 zł/t, kukurydzy - o 0,7% do 642 zł/t oraz pszenżyta - o 0,6% do 618 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
19.02.2017
12.02.2017
 
19.02.2017
12.02.2017
Pszenica
k.
677
683
-0,9
42,3
49,8

 
p.
712
696
2,3
34,7
32,4
Żyto
k.
582
564
3,1
2,0
1,7

 
p.
545
553
-1,3
0,4
0,5
Jęczmień
k.
617
589
4,7
0,1
0,0

 
p.
634
631
0,6
1,6
2,2

 
b.
683
646
5,8
1,1
1,5
Kukurydza
p.
642
647
-0,7
15,4
8,3
Owies
k.
590
575
2,7
0,3
0,6

 
p.
533
472
12,9
0,1
0,0
Pszenżyto
p.
618
621
-0,6
1,9
3,0
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 19 lutego 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 42,3%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 34,7% i kukurydza – 15,4%.


Tagi:
źródło: