| Autor: redakcja1

Ceny pszenicy i kukurydzy przybierają trend zwyżkowy

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 22 do 29 stycznia br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny pszenicy i kukurydzy przybierają trend zwyżkowy
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje), owsa konsumpcyjnego, pszenicy paszowej, żyta konsumpcyjnego, pszenżyta i kukurydzy. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia browarnianego, który podrożał o 7% do 687 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 4,9% do 558 zł/t, pszenicy paszowej - o 2,1% do 707 zł/t, żyta konsumpcyjnego - o 1,8% do 564 zł/t, jęczmienia paszowego - o 1,3% do 625 zł/t, pszenżyta - o 1,3% do 618 zł/t, kukurydzy - o 0,7% do 647 zł/t, a także jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,7% do 595 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 22 do 29 stycznia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku owsa paszowego, który potaniał o 9,6% do 535 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie żyta paszowego - o 0,9% do 557 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
29.01.2017
22.01.2017
 
29.01.2017
22.01.2017
Pszenica
k.
681
681
0,0
34,1
38,3

 
p.
707
692
2,1
43,9
37,8
Żyto
k.
564
554
1,8
1,8
2,3

 
p.
557
562
-0,9
0,3
0,6
Jęczmień
k.
595
591
0,7
0,1
0,3

 
p.
625
617
1,3
2,1
2,3

 
b.
687
642
7,0
1,9
1,5
Kukurydza
p.
647
643
0,7
12,4
13,6
Owies
k.
558
532
4,9
0,3
0,5

 
p.
535
592
-9,6
0,0
0,2
Pszenżyto
p.
618
611
1,3
3,1
2,6
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 29 stycznia 2017 r., największe znaczenie miała pszenica paszowa – 43,9%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica konsumpcyjna - z udziałem rzędu 34,1% i kukurydza – 12,4%.
 


Tagi:
źródło: