Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Termometr wędzarniczy z sondą
2014-05-12 -
Powermaster
2011-01-04 -
Ładowarka kołowa GIANT D243S
2015-05-05 -
Agregaty uprawowo-siewne zębowe 4,0m
2013-03-19 -
Kosz przyjęciowy typu PS220-KPA
2015-12-02 -
Maszyny do pobierania pasz
2014-10-16
XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 22 marca zakończyła się XVIII edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W wydarzeniu uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, który pogratulował dotarcia do ogólnopolskiego etapu konkursu wszystkim uczestnikom, a najlepszym wręczył nagrody.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa, obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczniów, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52, wyłonionych w 12 okręgach. Etap finałowy trwał od 20 do 22 marca.
Tegoroczna edycja była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a jej finał po raz pierwszy w historii, został rozegrany w podległej resortowi placówce, a mianowicie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. Tematyką XVIII edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.”
Najlepszym uczestnikiem w 2014 roku okazał się Jakub Woźniak z Technikum w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Od początku istnienia organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a współorganizatorem Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.