W dniu 10 lipca 2014 r. doszło do powołania Koła Producentów Trzody Chlewnej oraz Koła Producentów i Hodowców Bydła, których celem jest reprezentowanie interesów gospodarzy oraz promocja branży w kraju i poza jego granicami.
Powołanie kolejnych kół branżowych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego stanowi także odpowiedź na potrzeby hodowców i producentów trzody chlewnej oraz bydła, którzy oczekują kształtowania jednolitego stanowiska w istotnych kwestiach związanych z ich działalnością.
Koło Producentów Trzody Chlewnej zrzesza prawie 300 producentów (zarówno indywidualnych jak i zrzeszonych w grupy, spółdzielnie czy związki), a jego przewodniczącym jest Ryszard Uziębło, wiceprzewodniczącym Zygmunt Surdykowski, a sekretarzem Jacek Wysokiński.
Z kolei koło Producentów i Hodowców Bydła liczy 10 członków, pod przewodnictwem Piotra Wilkowskiego i Szczepana Jastrzębskiego (wiceprzewodniczący).
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego to instytucja, która od wielu lat zrzesza przedstawicieli sektora mięsnego i skutecznie reprezentuje ich interesu na arenie władz krajowych, samorządowych czy w organizacjach międzynarodowych. Jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który promuję najwyższej jakości mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny.
źródło: Gospodarz.pl/UPEMI, foto:
UPEMI