| Autor: jarekz62

Przygotowanie pasz do skarmiania

Koszty paszy stanowią ponad połowę ogólnych kosztów w produkcji u wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Wzrost wydajności zwierząt związany jest ze zwiększonym udziałem paszy treściwej w dawce pokarmowej. Paszę treściwą stanowią głównie ziarna zbóż, roślin oleistych i strączkowych.

Przygotowanie pasz do skarmiania
Istnieją dwa zasadnicze sposoby stosowania pasz treściwych w żywieniu zwierząt gospodarskich:
  1. Zakup mieszanek pełnodawkowych od firm paszowych.
W tym przypadku właściciel zwierząt zdaje się na doświadczenie fachowców. Skutkuje to stosunkowo wysoką ceną paszy.
  1. Przygotowanie mieszanek w gospodarstwie.
W tym przypadku obniżamy koszty poprzez wykorzystanie własnego ziarna. Na podstawie analizy chemicznej pasz własnych przygotowywana jest lista zakupu dodatków paszowych. Bardzo przydatny na tym etapie jest doradca żywieniowy. W zależności od wielkości stada planujemy objętość zbiorników do przechowywania paszy, rodzaj i wydajność rozdrabniaczy oraz mieszalników. Takie rozwiązanie posiada szereg zalet i pozwala na:
  • wykorzystanie pasz własnych, które są tańsze w porównaniu do zakupowanych,
  • przygotowujemy taki rodzaj paszy i w takiej ilości, jaka jest nam aktualnie potrzebna,
  • jesteśmy pewni co do jakości mieszanki.
Powyższe składa się na to, że mieszanki własne są tańsze i pewne jakościowo.
 
Posiadając własny sprzęt do rozdrabniania i mieszania surowców paszowych możemy przygotowywać różne mieszanki aktualnie nam potrzebne. Jest to bardzo ważne, gdyż skład mieszanki zależy od wieku zwierząt i masy ich ciała. Szczególnie odnosi się to do tuczu drobiu i trzody chlewnej. Natomiast skład paszy treściwej dla krów zależy od aktualnej wydajności dobowej, która zmienia się z przebiegiem laktacji. Można więc powiedzieć, że przygotowanie pasz we własnym zakresie spełnia wymagania żywienia precyzyjnego.
 
Wydajności typoszeregów produkowanych przez nas rozdrabniaczy, mieszalników i przenośników ślimakowych lub pneumatycznych są tak skonfigurowane, że pokrywają krotność dziennego zapotrzebowania na paszę wszystkich typowych wielkościowo stad wszystkich gatunków zwierząt, do których nasze maszyny są stosowane.
 
Dodatkowo maszyny można dobrać pod katem wydajności do maszyn już posiadanych.
 
Przykładowe porównanie efektywności stosowania mieszanek własnych:
 
Różnica między kosztami mieszanki przemysłowej a własnej wynosi aktualnie:
  • w tuczu trzody od 40 – 80 zł na tonę,
  • paszy dla drobiu ok. 80 zł na 1 tonę.
 

Załączony wykres obrazuje możliwości uzyskania oszczędności przy zamianie paszy kupowanej na pasze pełnoporcjowe przygotowane we własnym zakresie.
 
W przypadkach skrajnych stosowanie pasz własnych może decydować o jakiejkolwiek opłacalności produkcji zwierzęcej.


Tagi:
źródło: