W sobotę, 12 grudnia 2015 r. w restauracji Moja Weranda w Gołębiewie Średnim, gmina Trąbki Wielkie, powiat gdański, odbył się konkurs „V Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy”, którego organizatorami byli: Starostwo Powiatowe w Pruszczu Gdańskim, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku oraz Gmina Trąbki Wielkie.
V Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy
W konkursie wzięło udział 6 kół gospodyń wiejskich oraz dwa oddziały zrzeszenia kaszubsko-pomorskiego działające na terenie Powiatu.
Komisja w składzie: Bogdan Kwapisiewicz – Prezes Kapituły Gdańskie Smaki, Karolina Wróbel – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, Marta Irzyk – Dziennik Bałtycki, Renata Wiczling – Pomorska Izba Rolnicza, Cezary Bieniasz-Krzywiec – Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej, członek Zarządu Powiatu Gdańskiego oraz Bartosz Karasiewicz – właściciel restauracji „Moja Weranda”.
Komisja dokonała oceny w trzech kategoriach – za najsmaczniejszą potrawę z ryby – śledź na zimno, piernikowe wypieki oraz najpiękniejszą dekorację stołu.
Nagrodę za potrawę ze śledzia otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Cedry Wielkie. W tej kategorii przyznano dwa wyróżnienia – dla KGW Żelisławki oraz KGW Suchy Dąb.
Najlepszy wypiek z piernika przygotowało Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie oddział w Kolbudach, a wyróżnienie otrzymało KGW z Gołębiewka.
Nagrodę za najpiękniejszy stół bożonarodzeniowy, przygotowany zgodnie ze świątecznymi tradycjami otrzymały panie z KGW Przywidz oraz KGW Rzeczpospolita Babska w Wiślince. W tej kategorii wyróżniono także Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie z Pruszcza Gdańskiego.
Nagrody dla uczestników konkursu ufundowali: Starosta Gdański Stefan Skonieczny, Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Aleksander Mach, Wójt Gminy Trąbki Wielkie Błażej Konkol, Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Powiatu Gdańskiego Cezary Bieniasz Krzywiec, Agencja Nieruchomości Rolnej, Pomorska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Piekarnia Mielnik, Piekarnia Sobowidz oraz Pan Ryszard Jankowski, firma Sezam Furman z Pruszcza Gdańskiego.
Konkurs uatrakcyjnił koncert kolęd w wykonaniu chóru Santo Bartolomeo oraz występ kabaretu „Pod Napięciem”. Oprócz degustacji potraw uczestników, goście mogli również skosztować dania ze śledzia przygotowanego przez kucharza restauracji „Moja Weranda”.
źródło: Gospodarz.pl/PODR/Elżbieta Chajewska-Pylińska