W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie odbył się X Ogólnopolski Konkurs „Sprawny w zawodzie – Bezpieczny w pracy 2013” – kucharz małej gastronomii. Konkurs organizowany był przez Podlaską Wojewódzką Komendę OHP. W konkursie wystąpiły dwuosobowe grupy z każdego województwa.
Komisja kompleksowo oceniała podejmowane przez kucharzy działania, począwszy od przestrzegania zasad BHP podczas gotowania, poprawności kolejno wykonywanych czynności, po walory smakowe i estetyczne oraz sposób podania przygotowanego dania, a także sposób prezentacji pracy zespołu oraz końcową ocenę efektu pracy. Dodatkowo każdy z kucharzy przystąpił również do teoretycznej części konkursu. Obejmowała ona 20 pytań z zakresu programu nauczania. O klasyfikacji końcowej zadecydowała suma punktów zdobytych przez zespół w części praktycznej oraz teoretycznej.
Zwycięzcami Ogólnopolskiego Konkursu została reprezentacja Województwa Warmińsko – Mazurskiego: Łukasz Kopiczko oraz Patryk Komarowski, uczniowie Centrum Kształcenia i Wychowania w Gołdapi. II miejsce zajęli Mariusz Zając oraz Paweł Krawacki z Województwa Małopolskiego. Natomiast III miejsce zdobyli Rafał Brzykcy oraz Mikołaj Indziński z Województwa Wielkopolskiego.
Na uroczystym zakończeniu Konkursu uczestniczył wicewojewoda podlaski Wojciech Dzierzgowski, który pogratulował wszystkim jego uczestnikom. Podkreślił, że każda dwuosobowa grupa musiała przejść najpierw eliminacje wojewódzkie, aby zmierzyć się w Wasilkowie z rywalami z całej Polski. Wicewojewoda podziękował również Ochotniczym Hufcom Pracy, organizatorom całego przedsięwzięcia za stwarzanie młodzieży możliwości rozwoju zawodowego oraz sprawdzenia poziomu wiedzy teoretycznej a także praktycznych umiejętności w zawodzie w kontekście zbliżających się egzaminów zewnętrznych na tytuły kwalifikacyjne.
źródło: Gospodarz.pl/Olsiewicz Ewa, foto:
Ewa Olsiewicz