| Autor: redakcja6

Majówkę czas zacząć, czyli zasady bezpiecznego grillowania wg UOKiK

Podczas kontroli mebli ogrodowych i podpałek do grilli w 2014 roku, Inspekcja Handlowa stwierdziła szereg nieprawidłowości. Przed majówką UOKiK przypomina o zasadach bezpiecznego grillowania.

Majówkę czas zacząć, czyli zasady bezpiecznego grillowania wg UOKiK

Według UOKiK, produkty posiadające wady zostały wycofane z rynku. Ponadto większość przedsiębiorców uzupełniła braki w oznakowaniu.

Zasady bezpiecznego grillowania:

  • Nie używaj grilla wewnątrz pomieszczeń.

  • Pamiętaj, że podpałka do grilli powinna być przechowywana poza zasięgiem dzieci.

  • Sprawdź, czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci, trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i gdy jest ułożone poziomo (dopuszczalny wyciek do 10 ml).

  • Przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdź, czy podpałka jest całkowicie spalona a paliwo do grilla pokryte popiołem.

  • Wybierając meble ogrodowe sprawdź, czy nie mają  zadziorów i ostrych krawędzi, które mogłyby spowodować skaleczenie.

  • Meble powinny być wyposażone w instrukcję użytkowania w języku polskim, zapoznaj się z jej treścią .

  • Zastrzeżenia co do bezpieczeństwa lub oznakowania produktów należy zgłaszać do Inspekcji Handlowej lub Departamentu Nadzoru Rynku w UOKiK.



Tagi:
źródło: