Podczas kontroli mebli ogrodowych i podpałek do grilli w 2014 roku, Inspekcja Handlowa stwierdziła szereg nieprawidłowości. Przed majówką UOKiK przypomina o zasadach bezpiecznego grillowania.
Według UOKiK, produkty posiadające wady zostały wycofane z rynku. Ponadto większość przedsiębiorców uzupełniła braki w oznakowaniu.
Zasady bezpiecznego grillowania:
-
Nie używaj grilla wewnątrz pomieszczeń.
-
Pamiętaj, że podpałka do grilli powinna być przechowywana poza zasięgiem dzieci.
-
Sprawdź, czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci, trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i gdy jest ułożone poziomo (dopuszczalny wyciek do 10 ml).
-
Przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdź, czy podpałka jest całkowicie spalona a paliwo do grilla pokryte popiołem.
-
Wybierając meble ogrodowe sprawdź, czy nie mają zadziorów i ostrych krawędzi, które mogłyby spowodować skaleczenie.
-
Meble powinny być wyposażone w instrukcję użytkowania w języku polskim, zapoznaj się z jej treścią .
-
Zastrzeżenia co do bezpieczeństwa lub oznakowania produktów należy zgłaszać do Inspekcji Handlowej lub Departamentu Nadzoru Rynku w UOKiK.
źródło: Gospodarz.pl/UOKiK, foto:
Gospodarz.pl