Odnotowano 0,9% wzrost wartości towarowej produkcji rolniczej ogółem.
Zasadniczym elementem produkcji towarowej decydującym o jej wielkości i zachodzących zmianach jest skup produktów rolnych. Wartość skupu produktów rolnych w cenach stałych była większa o 0,9% niż rok wcześniej, w tym produktów roślinnych o 12% natomiast zwierzęcych niższa o 0,4 procent.
Niemniej udział skupu w produkcji towarowej w cenach bieżących przekracza 70%, przy czym w porównaniu z rokiem poprzednim, udział ten wyniósł 75,3%. Mniejszy niż przed rokiem udział skupu w produkcji towarowej spowodowany był głównie spadkiem wartości skupionych zbóż.
Poza tym, odnotowano wzrost wartości skupu produktów rolnych ogółem w cenach stałych o 0,9%. Wartościowo większy niż przed rokiem był skup produktów roślinnych o 12%, w wyniku zwiększenia się skupu m.in. truskawek i kalafiorów, natomiast mniejszy był skup produktów zwierzęcych – o 0,4%, w tym żywca wieprzowego.
W wyniku obniżki cen produktów rolnych sprzedawanych przez gospodarstwa indywidualne o 14%, wzrostu cen towarów i usług zakupywanych przez te gospodarstwa na cele bieżącej produkcji rolniczej oraz na cele konsumpcyjne i inwestycyjne, wskaźnik relacji cen był mniej korzystny dla rolnictwa niż w roku ubiegłym i wyniósł 85,5.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Polska Izba Żywności Ekologicznej