| Autor: redakcja1

Wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych

Wzrost wartości eksportu zaobserwowano w większości grup towarowych artykułów rolno-spożywczych.

Wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych
W związku z tym, wzrosła wartość eksportu tytoniu i wyrobów tytoniowych o 27% do 5 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych o 21% do 3,5 mld EUR, ryb i przetworów o 11% do 2,7 mld EUR, a także warzyw i przetworów o 15% do 2,4 mld EUR oraz owoców łącznie z przetworami o 2% do 1,7 mld EUR.

Większa była również wartość wywozu nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 4% do 1,5 mld EUR oraz kawy, herbaty i kakao – o 2% do 1 mld EUR. Obniżeniu uległa wartość eksportu produktów mlecznych – o 9% do 3 mld EUR, soków owocowych i warzywnych – o 3% do 0,8 mld EUR oraz alkoholi – o 8% do 0,7 mld EUR.


Tagi:
źródło: