| Autor: redakcja1

Struktura geograficzna eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski

Podobnie jak w latach poprzednich produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski głównie na rynek Unii Europejskiej.

Struktura geograficzna eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski
W okresie styczeń–marzec 2024 r. dostawy do krajów UE wygenerowały wartość 9,3 mld EUR, co oznaczało spadek o 4% w stosunku do analogicznego okresu w 2023 r. Udział rynku Unii Europejskiej w eksporcie żywności z Polski wyniósł 73%.

Eksport do UE w pierwszym kwartale 2024 r. charakteryzował się znaczną koncentracją geograficzną. Największym partnerem handlowym Polski pozostały Niemcy. Dostawy do tego kraju w okresie styczeń–marzec 2024 r. wyniósł 3,2 mld EUR i był mniejszy o 5% niż przed rokiem.

Do Niemiec eksportowano głównie wyroby tytoniowe, ryby i przetwory rybne, ziarno zbóż, karmę dla zwierząt domowych, mięso drobiowe, pieczywo i wyroby piekarnicze oraz czekoladę i wyroby czekoladowe.


Tagi:
źródło: