Podobnie jak w latach poprzednich produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski głównie na rynek Unii Europejskiej.
W okresie styczeń–marzec 2024 r. dostawy do krajów UE wygenerowały wartość 9,3 mld EUR, co oznaczało spadek o 4% w stosunku do analogicznego okresu w 2023 r. Udział rynku Unii Europejskiej w eksporcie żywności z Polski wyniósł 73%.
Eksport do UE w pierwszym kwartale 2024 r. charakteryzował się znaczną koncentracją geograficzną. Największym partnerem handlowym Polski pozostały Niemcy. Dostawy do tego kraju w okresie styczeń–marzec 2024 r. wyniósł 3,2 mld EUR i był mniejszy o 5% niż przed rokiem.
Do Niemiec eksportowano głównie wyroby tytoniowe, ryby i przetwory rybne, ziarno zbóż, karmę dla zwierząt domowych, mięso drobiowe, pieczywo i wyroby piekarnicze oraz czekoladę i wyroby czekoladowe.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl