System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - wskazała w raporcie NIK.
Biorąc powyższe pod uwagę Najwyższa Izba Kontroli wnioskuje zatem:
do Ministra Zdrowia o:
-
wydanie rozporządzenia na podstawie art. 72 ust. 6 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia określającego wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego w szpitalach, uwzględniające normy żywienia oraz wymagania zdrowotne, w tym minimalny dzienny koszt posiłków i napojów,
-
podjęcie działań mających na celu uregulowanie metod oceny jakości i zasad kontroli usług żywienia w szpitalach wraz z sankcjami za stwierdzone nieprawidłowości,
-
uregulowanie obowiązku zatrudniania w szpitalach dietetyków w liczbie zapewniającej optymalną opiekę żywieniową i poradnictwo dietetyczne,
-
prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie żywienia w podmiotach leczniczych;
do dyrektorów szpitali o:
-
korzystanie z fachowej wiedzy dietetyka przy określaniu szczegółowych warunków zamówienia na usługi żywienia pacjentów realizowane w szpitalach przez firmy kateringowe,
-
obowiązkowe określanie w umowach zawieranych z firmami kateringowymi:
-
zasad nadzoru nad realizacją usługi, ze szczególnym uwzględnieniem kontroli w miejscu produkcji posiłków,
-
szczegółowych wymogów dotyczących jakości posiłków,
-
zasad transportu posiłków,
-
zasad reklamacji,
-
minimalnych kosztów produktów niezbędnych do przygotowania posiłków;
do Głównego Inspektora Sanitarnego o:
uwzględnienie w Wytycznych do planowania działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na podstawie analizy ryzyka:
-
badań laboratoryjnych próbek posiłków szpitalnych w zakresie składu surowcowo-jakościowego,
-
obowiązku dokonywania ocen stanu żywienia pacjentów w szpitalach.
źródło: Gospodarz.pl/NIK foto:
sxc.hu