| Autor: redakcja1

Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów

System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - wskazała w raporcie NIK.

Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów
Biorąc powyższe pod uwagę Najwyższa Izba Kontroli wnioskuje zatem:
do Ministra Zdrowia o:
  1. wydanie rozporządzenia na podstawie art. 72 ust. 6 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia określającego wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego w szpitalach, uwzględniające normy żywienia oraz wymagania zdrowotne, w tym minimalny dzienny koszt posiłków i napojów,
  2. podjęcie działań mających na celu uregulowanie metod oceny jakości i zasad kontroli usług żywienia w szpitalach wraz z sankcjami za stwierdzone nieprawidłowości,
  3. uregulowanie obowiązku zatrudniania w szpitalach dietetyków w liczbie zapewniającej optymalną opiekę żywieniową i poradnictwo dietetyczne,
  4. prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie żywienia w podmiotach leczniczych;
do dyrektorów szpitali o:
  1. korzystanie z fachowej wiedzy dietetyka przy określaniu szczegółowych warunków zamówienia na usługi żywienia pacjentów realizowane w szpitalach przez firmy kateringowe,
  2. obowiązkowe określanie w umowach zawieranych z firmami kateringowymi:
    • zasad nadzoru nad realizacją usługi, ze szczególnym uwzględnieniem kontroli w miejscu produkcji posiłków,
    • szczegółowych wymogów dotyczących jakości posiłków,
    • zasad transportu posiłków,
    • zasad reklamacji,
    • minimalnych kosztów produktów niezbędnych do przygotowania posiłków;
do Głównego Inspektora Sanitarnego o:
 
uwzględnienie w Wytycznych do planowania działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na podstawie analizy ryzyka:
  • badań laboratoryjnych próbek posiłków szpitalnych w zakresie składu surowcowo-jakościowego,
  • obowiązku dokonywania ocen stanu żywienia pacjentów w szpitalach.


Tagi:
źródło: