| Autor: redakcja1

Polski eksport produktów rolno-spożywczych

Wzrost wartości eksportu odnotowano w większości grup towarowych artykułów rolno-spożywczych.

Polski eksport produktów rolno-spożywczych

W omawianym czasie wzrosła także wartość eksportu: tytoniu i wyrobów tytoniowych o 29% do 3,6 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych o 20% do 2,4 mld EUR, ryb i przetworów o 10% do 1,8 mld EUR, a także warzyw i przetworów o 18% do 1,7 mld EUR oraz owoców łącznie z przetworami o 2% do 1,2 mld EUR.

Wyższa była też wartość wysyłki nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 8% do 1 mld EUR, kawy, herbaty i kakao – o 7% do 0,7 mld EUR, soków owocowych i warzywnych – o 4% do 0,6 mld EUR.

Spadkowi za to uległa wartość eksportu produktów mlecznych o 6% do 2,3 mld EUR oraz alkoholi – o 7% do 0,5 mld EUR.



Tagi:
źródło: