Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Kultywator wirnikowy 2FK160 BASELIER
2020-10-02 -
Kamery przemysłowe
2013-03-29 -
Lusterko K439 24V do Ford (NH)
2011-12-14 -
Nawóz Bor-Cynk Activ
2014-12-23 -
FLORAMIX KWASOLUBNE (Nawóz, granulat)
2012-01-17
Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający producentów regionalnej żywności
Powstały na Podkarpaciu klaster wytwórców zdrowej i ekologicznej żywności przyjął sobie za główny cel promocję tego rodzaju pożywienia.
Z informacji podanych przez inicjatora powstania klastra wynika, że zrzeszenie skupia w tym momencie 20 przedsiębiorców i instytucji. Należą do nich m.in.: zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
Głównym celem stowarzyszenia jest promocja żywności tradycyjnej, produkowanej przez przedstawicieli klastra. W związku z tym, planowana jest akcja informacyjna oraz dystrybucja produktów z logiem klastra.
Ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie również poszukiwanie odpowiednich programów unijnych, umożliwiających pozyskiwanie funduszy m.in. na zakup maszyn i urządzeń oraz rozbudowę firmy.
Przypomnijmy, że jednym z najsłynniejszych na świecie klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.