Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Automat paszowy TR 27 – dla tuczników
2013-08-19 -
INTERMAG CHELAT Zn-14 (chelat nawozowy)
2012-01-15 -
Stół selekcyjny do warzyw i owoców KRUKOWIAK
2012-03-15 -
Przenośniki taśmowe - transport poziomy
2012-10-15 -
FENDT - szyba drzwiowa L zielona
2011-12-13
Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający producentów regionalnej żywności
Powstały na Podkarpaciu klaster wytwórców zdrowej i ekologicznej żywności przyjął sobie za główny cel promocję tego rodzaju pożywienia.
Z informacji podanych przez inicjatora powstania klastra wynika, że zrzeszenie skupia w tym momencie 20 przedsiębiorców i instytucji. Należą do nich m.in.: zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
Głównym celem stowarzyszenia jest promocja żywności tradycyjnej, produkowanej przez przedstawicieli klastra. W związku z tym, planowana jest akcja informacyjna oraz dystrybucja produktów z logiem klastra.
Ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie również poszukiwanie odpowiednich programów unijnych, umożliwiających pozyskiwanie funduszy m.in. na zakup maszyn i urządzeń oraz rozbudowę firmy.
Przypomnijmy, że jednym z najsłynniejszych na świecie klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.