Jak wynika z dancyh Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych, w roku 2011 spożycie soków i nektarów wynosło blisko 10,7 mld litrów i było o 2,2 procent wyższe niż w roku poprzedzającym. Według Krajowej Unii Producentów Soków, analiza ta obejmuje konsumpcję w 30 krajach, w tym w 27 państwach członkowskich oraz Turcji, Norwegii i Szwajcarii. W tych trzech krajach wyniosła około 1,1 mld litrów.
Odwrotną tendencję zaobserwowano w Polsce. W roku 2011 spadło ich spożycie o 10,8 procent w stosunku do 2010 roku i wyniosło 723 mln litrów.
W krajach Unii Europejskiej, najchętniej kupowane są soki 100 procentowe. Drugie miejsce zajmują soki i nektary zawierające od 25 do 99 procent zawartości soku. Spożyto je w ilości 3,7 mld litrów.
Rynek europejski jest liderem soków owocowych i nektarów. Średnie roczne spożycie wynosi tutaj 27 procent całej światowej produkcji. Do największych koneserów należą Niemcy. Konsumpcja oscyluje na poziomie 2,7 mld litrów, czyli 26 procent unijnego rynku soków. Na kolejnych miejscach znajdują się: Francja, Wielka Brytania, Hiszpania i Włochy.
Do najchętniej spożywanych soków i nektarów w UE należą smaki pomarańczowe (powyżej 38 procent udziału w rynku), następnie mieszanki owocowe (około 20 procent) i jabłkowe (około 13 procent). Znacznie rzadziej spożywane są brzoskwiniowe i grejpfrutowe.
Największymi smakoszami soków pomarańczowych są Irlandczycy (kupno tego rodzaju wynosi około 71 procent soków spożywanych w tym kraju), Anglicy (62 procent), Finowie (56 procent), Luksemburczycy i Czesi (po 55 procent). Z kolei soki jabłkowe cieszą się dużym zainteresowaniem wśród Austriaków i Słowaków (po 31,1 procent) oraz w Danii (29 procent), Szwajcarii (25,4 procent) oraz na Łotwie (22,5 procent).
W Polsce natomiast najpopularniejsze są soki o smaku pomarańczowym (około 25 sprzedaży), warzywnym, w tym marchwiowym (21 procent), jabłkowym (14 procent), mieszanym (12,3 procent) oraz grejpfrutowym (10,3 procent). Statystyczny Polak spożywa średnio 18 litrów rocznie. Dla porównania w Niemczech wynik ten wynosi około 38 litrów.
W najbliższych latach prognozowany jest minimalny spadek konsumpcji soków i nektarów w UE do 10,3 mld litrów.