Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny talerzowy U710 6,0m
2016-02-03 -
Ciągnik FARMER z serii TE F-9258
2013-04-09 -
WYPOSAŻENIE - Rullo a gabbia
2012-01-05
Kupujemy zmysłem wzroku
Czyste marchewki i ziemniaki, błyszczące jabłka, czyli młodo i pięknie wyglądające warzywa. Kto się nie skusi i ich nie kupi?
Wielu z nas nie rzadko się zastanawiało nad tym jak to jest, że warzywa i owoce sprzedawane w sklepach są tak niewiarygodnie czyste? Przecież nawet kiedy myjemy w domu jabłka nie są one tak lśniące. Czy używa się do tego jakiś specjalnych preparatów i czy to bezpieczne?
Sprzedawcy zdradzają, że używają do tego celu specjalnej polerki oraz wody. Warzywa trafiają do bębna ze szczotkami i wodą. Po zakończonym zabiegu są czyste i lśniące. To jednak nie ma wpływu na to, ze warzywa po kilku dniach miękną. Taki stan rzeczy jest efektem ich nieprawidłowego przechowywania, gdyż woda w nich zawarta w lodówce szybko odparowuje, a w szczelnie zamkniętej folii skrapla się przyspieszając ich rozkład.
Niemniej jednak mimo wszystko eksperci są zgodni co do jednego. Jak wynika z praw rynku, zdecydowana większość klientów kupuje te produkty, które są lśniące i wyglądają na świeże. Jak zatem widać, kupujemy zmysłem wzroku.
Inaczej ma się sprawa z warzywami i owocami, które trafiają do zakładów przetwórczych, z których przygotowuje się posiłki dla dzieci. Do tych firm dostarcza się te płody rolne prosto z pola czy sadu i dopiero na miejscu się je myje i to tylko przy użyciu czystej wody.