Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
JOHN DEERE szyba do kabiny 5020
2011-12-13 -
Ujeżdżalnie - hale stalowe
2013-08-14 -
Mulczery międzyrzędowe ORSI STORM TIK 800
2015-03-11
Chleb jest coraz droższy i coraz gorszej jakości
Z roku na rok spożycie pieczywa jest coraz mniejsze. Jednak chleb nadal jest bardzo popularny w polskich domach. Niestety klienci wybierają pieczywo najtańsze i najgorszej jakości.
Najlepszy chleb to taki na zakwasie. Niestety zamiast tego używany jest spulchniacz i inne ulepszacze. Niestety ze względu na niższą cenę, to właśnie ten produkt jest popularny wśród klientów.
Nic w tym dziwnego, skoro obecna półce leżą dwa chleby, gdzie różnica w cenie jest znaczna to możemy mieć pewność, że produkt tańszy jest tylko podróbką prawdziwego chleba. Co więcej, otóż nie ma żadnego oznakowania specjalnego, które pozwoli klientowi się zorientować w jakości.
Wtedy piekarnie które wypiekają chleb na zakwasie miały by równe szanse w walce z konkurencją. Dlatego wyszła propozycja aby nawet małe piekarnie miały możliwość przebadania chleba laboratoryjnie. No cóż, stworzenie małego laboratorium kosztuje około 20 tysięcy złotych. Na nieszczęście w Polsce jak na razie nie ma przepisów nakazujących wszystkim producentom przeprowadzenie badań.