Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
GLEBOGRYZARKA seria 300/400/500/600/700
2012-01-09 -
Ciągnik DEUTZ-FAHR AGROTRON TTV 610-620
2011-06-29 -
OBEJMY DIN 3015
2016-04-29 -
Haybuster Model H-1000
2020-07-15 -
Zbiornik paliwa EKO2500
2013-11-25
Chleb jest coraz droższy i coraz gorszej jakości
Z roku na rok spożycie pieczywa jest coraz mniejsze. Jednak chleb nadal jest bardzo popularny w polskich domach. Niestety klienci wybierają pieczywo najtańsze i najgorszej jakości.
Najlepszy chleb to taki na zakwasie. Niestety zamiast tego używany jest spulchniacz i inne ulepszacze. Niestety ze względu na niższą cenę, to właśnie ten produkt jest popularny wśród klientów.
Nic w tym dziwnego, skoro obecna półce leżą dwa chleby, gdzie różnica w cenie jest znaczna to możemy mieć pewność, że produkt tańszy jest tylko podróbką prawdziwego chleba. Co więcej, otóż nie ma żadnego oznakowania specjalnego, które pozwoli klientowi się zorientować w jakości.
Wtedy piekarnie które wypiekają chleb na zakwasie miały by równe szanse w walce z konkurencją. Dlatego wyszła propozycja aby nawet małe piekarnie miały możliwość przebadania chleba laboratoryjnie. No cóż, stworzenie małego laboratorium kosztuje około 20 tysięcy złotych. Na nieszczęście w Polsce jak na razie nie ma przepisów nakazujących wszystkim producentom przeprowadzenie badań.