W ten sposób skutecznie można chronić naturalny ekosystem i bioróżnorodność środowiska rolniczego, a narzędziami mającymi na celu wsparcie integrowanej ochrony roślin są:
-
sposoby integrowanej ochrony roślin poszczególnych upraw,
-
progi ekonomicznej szkodliwości patogenów, dzięki którym można określić opłacalność zastosowania chemicznej ochrony roślin, czyli stosunek strat poniesionych w wyniku wystąpienia organizmów szkodliwych do kosztów ponoszonych w wyniku użycia środków chemicznych,
-
systemy wspomagania decyzji w ochronie roślin, które opierają się na znajomości biologii szkodliwych organizmów i określają optymalny termin wykonania chemicznych zabiegów ochrony roślin.
Niemniej jednak, same narzędzia nie wystarczą by skutecznie chronić upracy i stosować zasady integrowanej ochrony roślin. dlatego też tak ważne jest zebranie właściwych informacji w celu sporządzenia odpowiedniego programu integrowanej ochrony roślin. Oto i one:
-
identyfikacja organizmu szkodliwego – jest to najważniejszy aspekt związany z integrowaną ochroną roślin, gdyż w przypadku niewłaściwej identyfikacji szkodnika można zastosować nieodpowiednie środki zaradcze, co może przyczynić się do zwiększenia strat,
-
określenie populacji szkodnika – polega na stałym monitoringu nie tylko jego zagęszczenia na polu uprawnym, ale także powinno się prowadzić obserwacje stadiów rozwojowych szkodliwego organizmu,
-
oszacowanie poniesionych strat w ujęciu ekonomicznym
-
zestawienie dostępnych sposobów ochrony
-
przegląd ograniczeń społecznych i prawnych oraz ocena interakcji z innymi zabiegami ochronnymi.
Istnieje także możliwość całkowitej realizacji zasad integrowanej ochrony roślin poprzez dobrowolne wdrożenie systemu integrowanej produkcji (IP), który jest systemem jakości żywności. Produkcja w obrębie systemu IP podlega certyfikacji. Natomiast uzyskany certyfikat potwierdza, że wskazane płody rolne zostały otrzymane wskutek zastosowania odpowiednich metodyk IP, które zatwierdził Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Z kolei cały proces produkcji był stale nadzorowany. W związku z tym, można mieć pewność, że tak wyprodukowane płody rolne są bezpieczne dla konsumenta, gdyż nie posiadają pozostałości środków ochrony roślin czy metali ciężkich, a także azotanów i innych pierwiastków oraz szkodliwych substancji przekraczających dozwoloną normę.
Ponadto część poniesionych kosztów związanych z uczestniczeniem w systemie IP oraz jego promocją może zostać zrefundowanych w ramach działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW).