Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
HYDROPON 1 Nawóz do fertygacji
2012-01-16 -
Zamgławiacz termiczny TS-75L Masterfog
2020-04-30 -
Wózek paszowy i do przewożenia prosiąt
2011-05-18 -
VIBRO CROP PIELNIK RZĘDOWY - VCO/VCOF
2013-03-13
Spotkanie Przedświąteczne "Wielkopolskie Śniadanie Wielkanocne"
Wielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej, nic więc dziwnego, że wiąże się z nimi wiele obrzędów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Spotkanie zorganizowała Wielkopolska Izba Rolnicza, Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Wójt Gminy Przygodzice oraz Stowarzyszenie Pomoc Społeczności Lokalnej PROMETEUSZ. Gościem specjalnym spotkania był Andrzej Butra Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Od południa rozpoczęły się przygotowania do rozstrzygnięcia konkursu na "Tradycyjny Stół Wielkanocny". Wystawcy krzątali się zastawiając i dekorując stoły oraz przygotowując pisanki i palmy wielkanocne. Do udziału w konkursie zgłosiło się 18 wystawców - Koła Gospodyń Wiejskich z Topoli Wielkiej, Łąkocin, Jankowa Przygodzkiego, Rozdrażewa, Czekanowa, Topoli Osiedle, Granowca, Ludwikowa, Przygodzic, Ligoty, oraz Jaskółek i Uciechowa, a także Gminny Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych z Pleszewa, Związek Producentów i Hodowców Gęsi GAYOR, Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim, Środowiskowy Hufiec Pracy 15-4 w Ostrowie Wielkopolskim oraz Rada Sołecka wsi Wtórek i Rada Sołecka wsi Wysocko Wielkie. Wystawcy przygotowali stoły zastawione potrawami wielkanocnymi i przystrojone zgodnie z wielkanocną tradycją: bukszpanem, palmami wierzbowymi ora wiosennymi kwiatami. Zwiedzający mogli podpatrzeć jak robi się tradycyjne świąteczne dekoracje, wypytać się o przepisy na wielkanocne potrawy, a także posłuchać o zwyczajach wielkanocnych typowych dla naszego regionu.
Wspólnie z Prezesem Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotrem Walkowskim stoły oglądali i oceniali Andrzej Butra Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Grabowski Członek Z arządu Województwa Wielkopolskiego, Ireneusz Kozecki Dyrektor Biura Wojewódzkiego WIR, Maria Tomaszewska Przewodnicząca Komisji Infrastruktury Rolnictwa i Ochrony Środowiska Rady Powiatu Ostrowskiego oraz Krzysztof Rasiak Wójt Gminy Przygodzice. Wszyscy byli pod ogromnym wrażeniem przygotowanych ekspozycji, gratulowali pomysłowości i zdolności, którymi popisali się wystawcy. Po prezentacji wielkanocnych stołów wszyscy wystawcy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz kosze z upominkami.
Po zakończeniu części wystawowej niedzielnego popołudnia wystawcy wraz Komisją Konkursową oraz zaproszonymi gośćmi zasiedli to wspólnego posiłku. Przy wielkanocnym stole zasiadło 400 osób, wśród nich Franciszek Marszałek Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Wacław Jagodzinski były Poseł na Sejm RP, Wiceprezes WIR Michał Wróblewski, Honorowy Prezes WIR Józef Waligóra, Ryszard Jaworski Dyrektor WODR, Adam Błochowiak Dyrektor WIORiN, Jerzy Głuszyński Dyrektor ARR, Dyrektor ANR Mieczysław Szempiński, Dyrektor Oddziału KRUS w Ostrowie Wielkopolskim Irena Frąszczak, Kierownik Oddziału PIP w Ostrowie Wielkopolskim, a także delegaci WIR z powiatu Ostrowskiego, Ostrzeszowskiego, Gostyńskiego, Śremskiego oraz Tureckiego.
Spotkanie uświetnili swoim występem Kapela BOĆKI, Zespół Pieśni i Tańca Przygodzice oraz Baryczanki.
Do przygotowania Wielkopolskiego Śniadania Wielkanocnego zużyto dwa tysiące jaj, 60 kilogramów białej kiełbasy, 200 litrów żuru, 30 kilogramów wędzonych szynek i schabów, 25 kilogramów pasztetów, 15 kg masła, 10 kg chrzanu, 40 kg sernika, 20 kg mazurków,70 wielkanocnych babek i ponad 100 baranków z ciasta. Na stołach gościły także sałatki, tatary, pieczone kaczki, gęsi i zające oraz wiele innych potraw.
Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.
Źródło: http://www.wir.org.pl/