Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 7 do 14 lutego 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce ponownie zaobserwowano spadek cen sześciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.
Ceny zbóż w punktach skupu
Zboże |
Rodzaj
ziarna |
Cena [zł/tona] |
Tygodn. zmiana ceny [%] |
Strukt. obrot. [%] |
|
|
2016-02-14 |
2016-02-07 |
|
2016-02-14 |
2016-02-07 |
Pszenica |
k. |
656 |
672 |
-2,4 |
48,5 |
48,7 |
|
p. |
668 |
679 |
-1,6 |
28,0 |
31,5 |
Żyto |
k. |
537 |
535 |
0,3 |
3,4 |
3,4 |
|
p. |
576 |
557 |
3,5 |
1,3 |
1,0 |
Jęczmień |
k. |
597 |
583 |
2,3 |
0,4 |
0,3 |
|
p. |
622 |
617 |
0,9 |
4,9 |
2,6 |
|
b. |
721 |
723 |
-0,3 |
1,8 |
2,4 |
Kukurydza |
p. |
675 |
695 |
-2,9 |
4,9 |
4,8 |
Owies |
k. |
606 |
585 |
3,6 |
1,0 |
0,3 |
|
p. |
563 |
574 |
-1,9 |
0,1 |
0,1 |
Pszenżyto |
p. |
590 |
597 |
-1,2 |
5,9 |
5,0 |
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
Notowania zbóż
Wzrost cen zbóż
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa konsumpcyjnego, żyta (oba rodzaje) oraz jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego. W ujęciu procentowym większy wzrost cechował owies konsumpcyjny i żyto paszowe, które podrożały o 3,6% i 3,5% do odpowiednio: 606 zł/t i 576 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego - o 2,3% do 574 zł/t, a także jęczmienia paszowego - o 0,9% do 622 zł/t i żyta konsumpcyjnego - o 0,3% do 537 zł/t.
Spadek cen zbóż
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny pszenicy (oba rodzaje), jęczmienia browarnianego, kukurydzy, owsa paszowego i pszenżyta. Tym razem najbardziej znaczące zniżki były związane z kukurydzą, której cena zmalała o 2,9% do 675 zł/t. Ponownie potaniała pszenica, której ceny spadły o 2,4% i 1,6% do odpowiednio: 656 zł/t i 668 zł/t. Ponadto, odnotowano również obniżkę cen pszenżyta - 1,2% do 590 zł/t, owsa paszowego - 1,9% do 563 zł/t oraz jęczmienia browarnego - o 0,3% do 721 zł/t.
Struktura obrotu zbożami
W strukturze obrotu zbożami, w dniu 14 lutego 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 48,5% i 28%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęło natomiast pszenżyto – 5,9%, a czwarte kukurydza - 4,9%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW, foto:
Gospodarz.pl/MP