Stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych w obecnym sezonie jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju.
Na przeważającym obszarze, do siewu warzyw gruntowych przystąpiono w III dekadzie marca, a ich zaawansowanie w tym okresie było na podobnym poziomie do zeszłorocznego. Część rolników opóźniła siewy oraz wysadzanie rozsad warzyw z uwagi na występujące pod koniec marca spore spadki temperatury oraz nadmierne przesuszenie gleby.
W zależności od rejonu kraju oraz rodzaju i uwilgotnienia gleb, zaobserwowano zróżnicowane warunki dla wschodów roślin warzywniczych, na ogół jednak warunki te były niekorzystne. W celu przyspieszenia wschodów i zatrzymania wilgoci w glebie na wielu plantacjach, zastosowano przykrycie agrowłókniną. Spory wzrost temperatury, występujący w drugiej połowie kwietnia, sprzyjał wschodom i wegetacji warzyw gruntowych, jednak postępująca susza ogranicza rozwój roślin.
Przebieg warunków pogodowych, a w szczególności opady będą miały decydujący wpływ na dalszą wegetację upraw rolnych i ogrodniczych.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK