Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Zbiory unijnych szparagów w zeszłym roku wyniosły 240 tysięcy ton
Łączny areał upraw tych roślin w Europie wynosi blisko 60 tysięcy hektarów i zebrano około 240 tysięcy ton.
Zdecydowanym liderem w uprawie szparagów są Niemcy, których to plony wyniosły 92,3 tysiąca ton. Kolejne miejsce zajęła Hiszpania, a jej kontyngent osiągnął poziom 50,5 tysiąca ton. Włochy zebrały blisko 44 tysiące ton, Francja swoje plony oszacowała na 18,2 tysiąca ton, Grecja – 17 tysięcy ton oraz Holandia z 14,3 tysiąca ton.
Z kolei obszar upraw niemieckich wyniósł 22,8 tysiąca hektarów. Natomiast wielkość hiszpańskiego areału to 10,2 tysiące hektarów.
Całkowity wolumen plonów szparagów osiągnął poziom 1 mln ton. Niemniej jednak niewątpliwy prym w uprawie tych roślin wiodą kraje obu Ameryk, bo zebrały 475 tysięcy ton. W przypadku państw z Azji łączny kontyngent oscylował w granicy 304 tysięcy ton.
Jeżeliby spojrzeć na procentowy udział obu gatunków tych roślin w produkcji globalnej, to szparagi białe stanowią niemalże 40 procent, a zielone – jakieś 60 procent.