Jak wynika z najnowszych danych zaprezentowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w 2011 roku światowe zbiory cebuli wyniosły 85,3 mln ton wobec 78,9 mln ton w roku poprzednim.
Największym światowym producentem tego warzywa są Chiny, które co roku zbierają 25 mln ton cebuli. Na drugim miejscu znajdują się Indie z wolumenem około 16 mln ton. Tym samym tylko te dwa kraje produkują łącznie niemal połowę globalnych zbiorów.
Kolejnymi co do wielkości zbiorów producentami cebuli są między innymi: Stany Zjednoczone – 3,3 mln ton, Iran – 2,5 mln ton, Egipt – 2,3 mln ton, Turcja – 2,1 mln ton, Rosja – 2,1 mln ton oraz Pakistan – 1,9 mln ton.
Natomiast średnioroczny poziom eksportu cebuli na świecie szacuje się na około 7 mln ton, które wycenia się na około 3 mld USD.
Warto w tym miejscu podkreślić, iż corocznie możemy zaobserwować stabilny wzrost globalnego poziomu eksportu cebuli, który w porównaniu z rokiem 2000 uległ podwojeniu.
W przypadku światowego eksportu cebuli – prym wiedzie Holandia, która jest jednocześnie największym światowym importerem tego warzywa. Kolejne miejsca na liście eksporterów cebuli należą między innymi do Indii, Chin czy Egiptu i Meksyku – podaje FAMMU/FAPA.