| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu warzyw i przetworów warzywnych

Wolumen eksportu warzyw i ich przetworów w okresie styczeń–lipiec 2017 r. ukształtował się w granicy o 4% wyższej niż w tym samym okresie 2016 r. i wyniósł 988 tys. ton. Wpływy ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarów wyniosły 825 mln euro i były o 1,5% większe.

Wzrost eksportu warzyw i przetworów warzywnych
Największym rynkiem zbytu były kraje UE, do których wywieziono 719 tys. ton warzyw i przetworów o wartości 642 mln euro, odpowiednio o 2% więcej, ale o 2% mniej niż w porównywalnym okresie 2016 roku.
 
Głównie wpływy ze sprzedaży zagranicznej do UE uzyskano w dostawie do Niemiec - 177 mln euro, a następnie Wielkiej Brytanii - 91 mln euro, a także do Francji - 50 mln euro, Czech - 42 mln euro i Holandii - 37 mln euro. Wpływy ze sprzedaży na rynek unijny stanowiły 78% wartości eksportu.
 
Wartość wysyłki do krajów WNP zwiększyła się o 18% do 121 mln euro, w tym m.in. na Białoruś o 8% do 48 mln euro, Rosji o 25% do 41 mln euro, Ukrainę o 26% do 25 mln euro i do Kazachstanu o 14% do 4 mln euro. Wpływy ze sprzedaży do pozostałych krajów wzrosły o 17% do 63 mln euro, w tym m.in. do USA o 48% do 19 mln euro, Serbii o 75% do 6 mln euro, Szwajcarii o 10% do 4 mln euro, Kanady o 17% do 4 mln euro, a zmalały m.in. do Norwegii o 11% do 6 mln euro.
 
Eksport warzyw i przetworów warzywnych w 2017 r. może być o 2-3% niższy od notowanego w 2016 r. i wyniesie odpowiednio 460 tys. ton za 250 mln euro i 660 tys. ton za 500 mln euro. Mniejsza będzie sprzedaż pomidorów, ogórków, kalafiorów i większości przetworów warzywnych, ale poza konserwami i kiszoną kapustą. W 2017 r. wartość wysyłki pieczarek i ich przetworów wzrośnie nieznacznie do 445 mln euro.


Tagi:
źródło: