| Autor: redakcja1

Zbiory warzyw w Polsce przekroczą 5 mln ton

Jak wynika z najnowszych danych szacunkowych Instytutu Ekonomik Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2016 roku szacowane zbiory warzyw w sumie w Polsce to 5080 tys. ton w stosunku do 4795,1 tys. ton w minionym roku – podaje FAMMU/FAPA.

Zbiory warzyw w Polsce przekroczą 5 mln ton

Zbiory warzyw w Polsce


Ze wspomnianej wielkości prognozy odnoszące się tylko do zbiorów warzyw gruntowych to 4090 tys. ton, w tym 950 tys. ton stanowi jedynie kapusta w stosunku do 875 w roku 2015. Poza tym szacuje się zbiory 700 tys. ton  marchwi (+23 tys. ton rok do roku) i 630 tys. ton cebul (+80 tys. ton r/r). Z kolei najmniej będzie ogórków gruntowych, kalafiorów i pomidorów gruntowych, bo odpowiednio 220 tys. ton, 225 tys. ton i 235 tys. ton w porównaniu do odpowiednio 220,6 tys. ton, 194,6 tys. ton i 236,4 tys. ton w roku poprzednim.
 
Pozostała ilość warzyw to warzywa spod osłon z przewidywanym wynikiem 990 tys. ton. Tutaj najwięcej będzie pomidorów spod osłon w ilości 550 tys. ton w porównaniu do 553,2 tys. ton rok wcześniej. Za to więcej będzie pieczarek, bo 320 tys. ton względem 315 tys ton w roku poprzednim.
 
Produkcja warzyw w Polsce [tys. ton]
 
2014
2015
2016 prognoza
Warzywa
Warzywa łącznie
5607,1
4795,1
5080
Warzywa gruntowe
4639
3792,8
4090
kapusta
1156,4
875,0
950
marchew
822,6
677,7
700
cebula
651,1
548,4
630
kalafiory
245,6
194,6
225
ogórki gruntowe
266,9
220,6
220
pomidory gruntowe
271,9
236,4
235
buraki ćwikłowe
357,8
297,0
330
pozostałe warzywa gruntowe
866,7
743,1
800
Warzywa spod osłon
968,1
1002,3
990
pomidory spod osłon
538,7
553,2
550
ogórki spod osłon
265,1
266,7
260
pozostałe warzywa spod osłon
164,3
182,4
180
pieczarki
310,0
315,0
320
Źródło: IERiGŻ za FAMMU/FAPA


Tagi:
źródło: