Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Jak wynika z najnowszych danych szacunkowych Instytutu Ekonomik Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2016 roku szacowane zbiory warzyw w sumie w Polsce to 5080 tys. ton w stosunku do 4795,1 tys. ton w minionym roku – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja warzyw w Polsce [tys. ton]
|
|||
|
2014
|
2015
|
2016 prognoza
|
Warzywa
|
|||
Warzywa łącznie
|
5607,1
|
4795,1
|
5080
|
Warzywa gruntowe
|
4639
|
3792,8
|
4090
|
kapusta
|
1156,4
|
875,0
|
950
|
marchew
|
822,6
|
677,7
|
700
|
cebula
|
651,1
|
548,4
|
630
|
kalafiory
|
245,6
|
194,6
|
225
|
ogórki gruntowe
|
266,9
|
220,6
|
220
|
pomidory gruntowe
|
271,9
|
236,4
|
235
|
buraki ćwikłowe
|
357,8
|
297,0
|
330
|
pozostałe warzywa gruntowe
|
866,7
|
743,1
|
800
|
Warzywa spod osłon
|
968,1
|
1002,3
|
990
|
pomidory spod osłon
|
538,7
|
553,2
|
550
|
ogórki spod osłon
|
265,1
|
266,7
|
260
|
pozostałe warzywa spod osłon
|
164,3
|
182,4
|
180
|
pieczarki
|
310,0
|
315,0
|
320
|