Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Termometr wędzarniczy z sondą
2014-05-12 -
Powermaster
2011-01-04 -
Ładowarka kołowa GIANT D243S
2015-05-05 -
Agregaty uprawowo-siewne zębowe 4,0m
2013-03-19 -
Kosz przyjęciowy typu PS220-KPA
2015-12-02 -
Maszyny do pobierania pasz
2014-10-16
Warzywa ucierpiały na skutek suszy. Zbiory wyniosły 3,7 mln ton
Jak wynika z danych wynikowych, tegoroczny areał uprawy warzyw gruntowych był zbliżony do obszaru ich uprawy w 2014 r. Do oceny zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych, jednak z powodu suszy, jaka wystąpiła pod koniec wegetacji, z części plantacji zbiorów nie dokonano - podaje Główny Urząd Statystyczny.
Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 3,7 mln ton
Zbiory warzyw gruntowych oszacowano na 3,7 mln t, a więc to 20% mniej od produkcji 2014 roku i były również sporo niższe od średniej produkcji z lat 2006-2010. Tegoroczny istotny spadek produkcji warzyw gruntowych w odniesieniu do roku minionego wynikał z wyjątkowo niekorzystnych warunków podczas prawie całego okresu wegetacji.
Wiosną siewy i wschody były na ogół utrudnione. Natomiast na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw gruntowych została przejściowo zahamowana w wyniku braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza, przez co ucierpiały szczególnie odmiany wczesne.
W drugiej dekadzie lipca warunki poprawiły się na krótko, a kolejne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, spowodowało, że na wielu plantacjach wzrost warzyw późnych odmian przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach. Spowodowało to spory spadek plonowania, a co za tym idzie również potencjalnej produkcji. Na wielu plantacjach ekstremalne warunki przyczyniły się też do rozwoju chorób, co z kolei wpłynęło negatywnie na jakość plonu.
Największą zniżkę zbiorów w stosunku do roku poprzedniego zaobserwowano dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, które najbardziej odczuły skutki suszy. Ocenia się, że całkowita produkcja kapusty w 2015 r. wyniosła niespełna 850 tys. ton , a kalafiorów 190 tys. ton. Z bio ry marchwi jadalnej zos tały oszacowane na 670 tys. ton , a buraków na 270 tys. ton . Produkcję cebuli prognozuje się na poziomi e 540 tys. ton , przy czym cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół drobniejsza. Zbiory pomidorów i ogórków przewiduje się odpowiednio na 2 30 tys. ton i 220 tys. ton . Całk owite zbiory pozostałych gatunków warzyw szacu je się również na pułapie zdecydowanie niższym od ubiegło rocznego, czyli na 730 tys. ton.