Eksport warzyw z Polski
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, wpływy ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarów wyniosły 1,35 mld EUR i były o 3% większe niż rok wcześniej. Największym rynkiem zbytu były kraje UE, do których dostarczono więcej o 20% do 1,2 mln ton warzyw i o 18% do 1,1 mld EUR.
Największe wpływy ze sprzedaży zagranicznej do UE otrzymano w dostawach do Niemiec - 288 mln EUR i Wielkiej Brytanii - 153 mln EUR, a także do Czech - 86 mln EUR, Francji - 84 mln EUR i Holandii - 68 mln EUR. Wpływy ze sprzedaży na rynek unijny stanowiły 82% wartości wysyłki.
Do państw WNP wyeksportowano 272 tys. ton warzyw i przetworów, tj. mniej o 46% niż w 2014 r. Wartość wywozu wyniosła 157 mln EUR – o 48% mniej. Największe zyski z wysyłki do państw WNP otrzymano w dostawach do Rosji - 61 mln EUR, na Białoruś - 53 mln EUR oraz na Ukrainę - 32 mln EUR.
Do pozostałych krajów trzecich wysłano z Polski względnie nieznaczne ilości warzyw i przetworów - 90 tys. ton, czyli 5% kontyngentu za 85 mln EUR, stanowiącą 6% wartości eksportu tej grupy.