Według wstępnych wyników badania struktury gospodarstw rolnych, łączna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku jest niższa od ubiegłorocznej, znaczącemu ograniczeniu uległ przede wszystkim areał wczesnych odmian warzyw. Zapraszamy do zapoznania się ze wstępnym szacunkiem głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2013 roku przygotowanym przez Departament Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego. Jako czwartą na łamach Gospodarz.pl przedstawiamy ocenę warzyw gruntowych.
Przy szacowanym obecnie słabszym plonowaniu cebuli w porównaniu do roku 2012, przewiduje się, że tegoroczna produkcja tego gatunku wyniesie około 624 tys. t i będzie o 2,8% niższa od ubiegłorocznej, a także o prawie 4% niższa od średniej produkcji cebuli z lat 2006 - 2010.
Śledź ceny warzyw krajowych na Gospodarz.pl
Tegoroczne zbiory marchwi jadalnej wstępnie ocenia się na ponad 803 tys. t, tj. o blisko 3,8% mniej od produkcji roku ubiegłego i blisko 6% mniej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.
Produkcję buraków ćwikłowych szacuje się na 342 tys. t, tj. na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego i nieznacznie wyższym od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.
Przewiduje się, że produkcja warzyw ciepłolubnych, pomidorów i ogórków, będzie wyższa zarówno od uzyskanej w roku ubiegłym, jak i od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.
Czytaj także: Stan plantacji buraków i ziemniaków gorszy niż rok temu. Wstępne szacunki produkcji upraw okopowych w 2013 r.
Zbiory pomidorów ocenia się w bieżącym roku na 276 tys. t, tj. o 5,9% więcej w porównaniu do roku poprzedniego, natomiast zbiory ogórków szacuje się na 290 tys. t, tj. o 2,5% więcej w porównaniu do produkcji 2012 roku.
Ocenia się, że produkcja warzyw gruntowych z grupy „pozostałe” wyniesie w bieżącym roku około 775 tys. t, tj. o 3,2% mniej niż w roku 2012 i nieco mniej od średniej produkcji z lat 2006 - 2010.
Zbiory warzyw gruntowych w latach 2006-2013
(kliknij, aby powiększyć)
źródło: Gospodarz.pl/GUS, foto:
sxc.hu