| Autor: mikolaj

Tegoroczne zbiory warzyw będą niższe o 3%. Wstępne szacunki produkcji warzyw gruntowych w 2013 r.

Według wstępnych wyników badania struktury gospodarstw rolnych, łączna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku jest niższa od ubiegłorocznej, znaczącemu ograniczeniu uległ przede wszystkim areał wczesnych odmian warzyw. Zapraszamy do zapoznania się ze wstępnym szacunkiem głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2013 roku przygotowanym przez Departament Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego. Jako czwartą na łamach Gospodarz.pl przedstawiamy ocenę warzyw gruntowych.

Tegoroczne zbiory warzyw będą niższe o 3%. Wstępne szacunki produkcji warzyw gruntowych w 2013 r.
Przy szacowanym obecnie słabszym plonowaniu cebuli w porównaniu do roku 2012, przewiduje się, że tegoroczna produkcja tego gatunku wyniesie około 624 tys. t i będzie o 2,8% niższa od ubiegłorocznej, a także o prawie 4% niższa od średniej produkcji cebuli z lat 2006 - 2010.

Śledź ceny warzyw krajowych na Gospodarz.pl


Tegoroczne zbiory marchwi jadalnej wstępnie ocenia się na ponad 803 tys. t, tj. o blisko 3,8% mniej od produkcji roku ubiegłego i blisko 6% mniej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.

Produkcję buraków ćwikłowych szacuje się na 342 tys. t, tj. na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego i nieznacznie wyższym od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.

Przewiduje się, że produkcja warzyw ciepłolubnych, pomidorów i ogórków, będzie wyższa zarówno od uzyskanej w roku ubiegłym, jak i od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.

Czytaj także:
Stan plantacji buraków i ziemniaków gorszy niż rok temu. Wstępne szacunki produkcji upraw okopowych w 2013 r.

Zbiory pomidorów ocenia się w bieżącym roku na 276 tys. t, tj. o 5,9% więcej w porównaniu do roku poprzedniego, natomiast zbiory ogórków szacuje się na 290 tys. t, tj. o 2,5% więcej w porównaniu do produkcji 2012 roku.

Ocenia się, że produkcja warzyw gruntowych z grupy „pozostałe” wyniesie w bieżącym roku około 775 tys. t, tj. o 3,2% mniej niż w roku 2012 i nieco mniej od średniej produkcji z lat 2006 - 2010.


Zbiory warzyw gruntowych w latach 2006-2013

 
(kliknij, aby powiększyć)
a) Przeciętne roczne. b) Szacunek wstępny. c) Pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.
Źródło: GUS

Sprawdź ceny warzyw importowanych na Gospodarz.pl
 


Tagi:
źródło: