Według najnowszych danych, w 2010 roku na całym świecie zebrano 1,009 mln ton szparagów, a to oznacza, że od 2006 roku zmniejsza się wolumen zbiorów tych warzyw.
Jeszcze 12 lat temu zbierano blisko 1,309 mln ton, a już każdego następnego roku kontyngent ten stopniowo malał do poziomu 1,3 mln ton w 2006 roku.
Również areał upraw szparagów się stale zmniejsza z 2000 roku, gdzie było to 190 tysięcy hektarów do 170 tysięcy hektarów w roku 2010.
Blisko 46 procent światowych zbiorów pochodzi z obu Ameryk oraz 27, procenta z Azji.
Jeśli chodzi o unijną produkcję tych warzyw to rocznie wynosi ona 260 tysięcy ton i od wielu lat jest na mniej więcej tym samym poziomie. Najwięcej szparagów jest zarówno produkowanych jak i spożywanych w Niemczech, bo aż 90 tysięcy ton tych warzyw rocznie. Zaraz za nimi uplasowała się Francja z ilością 18 tysięcy ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu