Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (6.04.2025)
2025-04-22 -
Ceny unijnej pszenicy
2025-04-22 -
Ceny unijnej kukurydzy
2025-04-22 -
Światowe ceny cukru spadły w marcu
2025-04-22
Poznaj produkty
-
Lampy sygnałowe RE0634
2011-12-14 -
Atlant TZP-39
2019-07-05 -
Śrutownik
2016-02-11 -
Ciągniki rolnicze Valtra Seria S
2015-05-28 -
Rozrzutnik BROCHARD Dragon Junior 15 TON
2013-03-05
GUS: Zbiory warzyw gruntowych spadły o 5% do 4,4 mln ton
W 2015 roku warunki początkowo na ogół nie sprzyjały wegetacji warzyw gruntowych, szczególnie wczesnych odmian. Wysadzanie rozsad oraz siewy były opóźnione w odniesieniu do roku poprzedniego, a wschody przeważnie słabsze ze względu na brak dostatecznej ilości wilgoci wiosną, zimną glebę oraz duże wahania temperatur.
Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, rozwój roślin przebiegał często w niekorzystnych warunkach i był spowolniony. Na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów.
Natomiast na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw została zahamowana w wyniku braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza. W drugiej dekadzie lipca, na skutek ustąpienia fali upałów oraz pojawienia opadów deszczu, warunki wilgotnościowe poprawiły się i sprzyjały dalszej wegetacji warzyw, przede wszystkim odmian późniejszych.
Plonowanie warzyw gruntowych odmian wczesnych zostało jednak ocenione jako zdecydowanie gorsze od uzyskanego w 2014 r. O ostatecznych plonach późniejszych odmian zadecyduje dalszy przebieg pogody.
Zbiory warzyw gruntowych na poziome 4,4 mln ton
Na tym etapie całkowite zbiory warzyw gruntowych wczesnych i późnych ocenia się na poziomie o blisko 5% mniejszym od zeszłorocznego, a więc na 4,4 mln ton. Największą zniżkę produkcji, w odniesieniu do roku 2014, prognozuje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy z kolei dla warzyw ciepłolubnych, dla których wysokie temperatury powietrza są czynnikiem plonotwórczym.
Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na mniejszą o 10,3% do 1038 tys. t, a kalafiorów o 5,3% do 232 tys. t.
Zbiory buraków zostały oszacowane na niższe o 5,4% do 338 tys. t, marchwi jadalnej o 3,4% do 795 tys. t.
Produkcję cebuli przewiduje się o 3% mniejszą do 632 tys. t, a pomidorów i ogórków odpowiednio o 4,5% do 260 tys. t i o 2,8% do 259 tys. t.
Zbiory pozostałych gatunków warzyw w sumie przewiduje się na poziomie nieco większym od zeszłorocznego, czyli na 870 tys. t.
