Produkcja ziemniaków w UE
Spadek produkcji o 1,6% nastąpił mimo zwyżki obszaru uprawy z 527 do 552 tys. ha. Plony ziemniaków jadalnych są prognozowane na 451 dt/ha względem 480 dt/ha w roku ubiegłym. W stosunku do średniej pięcioletniej w 2016 r. powierzchnia uprawy jest większa o 3,6%, plony mniejsze o 5,6%, a zbiory o 2,2%.
Jak podaje Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, występuje ogromne zróżnicowanie plonów w poszczególnych rejonach oraz w zależności od uprawianych odmian. Wynika to z bardzo zróżnicowanych warunków agrometeorologicznych na poszczególnych obszarach upraw (m.in. z powodu bardzo wysokiej temperatury i ulewnych deszczy w czasie wegetacji).
NEPG wskazuje również w swoim komunikacie na znacznie większe koszty produkcji ziemniaków w 2016 roku. To wynik niesprzyjającej pogody i dużego natężenia zarazy ziemniaczanej. Wymusiło to zwiększone nakłady na ochronę, co przy niższych plonach pogorszyło opłacalność.
Ceny ziemniaków w Europie Zachodniej są stosunkowo wysokie i z powodu niższej produkcji oczekiwana jest kontynuacja tego trendu dla cen z otwartego rynku. Świadczy o tym spory wzrost notowań cen ziemniaków do przetwórstwa w kontraktach terminowych na kwiecień 2017 r. do 260 euro/t w porównaniu do ok. 180 euro/t w tym samym okresie poprzedniego roku.
Pewne trudności mogą mieć producenci, którzy zawierali kontrakty. Przy mniejszym plonowaniu i ewentualnych reklamacjach partii o słabszej jakości, rentowność ich produkcji może się pogorszyć.