W tym sezonie, z powodu dalszego wzrostu cen oraz nie najlepszej jakości bulw, może się zmaleć do 88 kg, przy czym zwiększa się spożycie przetworów ziemniaczanych, natomiast silnie maleje bezpośrednio w gospodarstwach domowych.
Miesięczna konsumpcja ziemniaków w gospodarstwach domowych w sezonie 2018/2019 wyniosła 3,10 kg/osobę i była o 7,1% niższa w porównaniu z sezonem poprzednim. Najwięcej ziemniaków bezpośrednio w gospodarstwach domowych spożywają rolnicy oraz emeryci i renciści, a najmniej samozatrudnieni.
Roczna konsumpcja ziemniaków w Polsce w obrębie ostatnich dziesięciu lat zmalała ze 118 do 92 kg/mieszkańca (według danych bilansowych), a ich miesięczne spożycie w formie nieprzetworzonej obniżyło się z 5,27 do 2,88 kg/osobę, tj. rocznie z 63,2 do 34,6 kg/osobę.