W sezonie 2015/2016 Hiszpania odnotowała rekordowy poziom eksportu bakłażanów, który przekroczył 160 tys. ton.
W okresie od 1 września 2015 do 31 sierpnia 2016 wysłano 160,8 tys. ton tych warzyw, czyli o 70% więcej wobec analogicznego okresu rok wcześniej. Zdaniem FAMMU/FAPA, cena wywozowa za 1 kg wysyłanych bakłażanów była za to jedną z najniższych od kilku sezonów i wyniosła 0,76 euro. Wartość wysyłanych, hiszpańskich bakłażanów w analizowanym czasie wyniosła 122,8 mln euro.
Największa ilość dostaw skierowana została na rynek francuski – 31% udziału z wynikiem 49,5 tys. ton. Na drugim miejscu w imporcie bakłażanów uplasowały się Niemcy – 36,1 tys. ton oraz Włochy z 22,1 tys. ton. Poza tym 13,5 tys. ton zakupili Holendrzy i 12,5 tys. ton Brytyjczycy.
Czołowym dostawcą hiszpańskich bakłażanów jest prowincja Almeria skąd wywieziono łącznie 124,5 tys. ton tych warzyw oraz Walencja z 10 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX foto:
sxc.hu