| Autor: redakcja1

Przerób i spożycie ziemniaków

Z uwagi na wyższe plony i zbiory, w przeciwieństwie do sezonu 2013/2014, przemysł ziemniaczany nie ma problemów z uzyskaniem odpowiedniej ilości surowca do przerobu - informuje Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Przerób i spożycie ziemniaków

Przerób ziemniaków

W związku z tym, przemysłowe wykorzystanie ziemniaków może być zatem o 8-10% wyższe niż w sezonie poprzednim, tj. będzie na poziomie 2 mln ton. Prognozuje się, że przerób ziemniaków na skrobię i susze będzie o 10-12% większy niż we wcześniejszym sezonie i wyniesie odpowiednio: 700 i 170 tys. ton.
 

W Rynku Rolnym podano także, że przerób na pozostałe przetwory spożywcze, a więc na frytki i chipsy, zwiększy się przynajmniej o 5% do 1,05 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków w produkcji spirytusu może być wyższe o 40% - 50 tys. ton.

Spożycie ziemniaków

Wynikiem sporej zniżki cen ziemniaków w obecnym sezonie będzie zahamowanie spadkowej tendencji konsumpcji ziemniaków nieprzetworzonych. Bilansowe spożycie ziemniaków świeżych może wzrosnąć do ponad 86 kg w przeliczeniu na mieszkańca, czyli o 1% w odniesieniu do sezonu 2013/14.
 

Z danych zebranych przez Dzwonkowskiego wynika, że konsumpcja przetworów ziemniaczanych prawdopodobnie zwiększy się o 1% do prawie 17 kg/mieszkańca w ekwiwalencie ziemniaków, czemu sprzyjać będzie dalsza poprawa sytuacji dochodowej ludności.
 
Szacuje się, że łączne bilansowe spożycie ziemniaków nieprzetworzonych i ich przetworów wzrośnie do 103 kg/mieszkańca, a zatem o 1 kg w porównaniu do sezonu 2013/2014.



Tagi:
źródło: