Ceny warzyw
Hurtownie owocowo-warzywne robią zapasy, z Litwy, Ukrainy, Estonii i Łotwy oraz północnej i wschodniej Polski. Właśnie z powodu tego dość sporego popytu, podaż krajowych pomidorów czerwonych jest niewystarczająca i odnotowano wzrost cen do poziomu 9-11 zł za kilogram (opakowania po 6 kg), podczas gdy rok temu było to od 2 do 3,5 złotego mniej. W tym roku cena jest zatem od 20 do 40% wyższa.
Krajowe ogórki, których podaż jest już naprawdę spora, kosztują w ofercie hurtowej od 4,5 do 5 zł za kilogram (opakowania po 5 kg). Rzodkiewki z produkcji krajowej są w cenie od 1,50 zł za pęczek do 2 zł (opakowanie 15 pęczków). Importowana rzodkiewka tańsza około 30-70 groszy za pęczek. Szczypiorek, natka pietruszki i koperek w cenie hurtowej od 70 groszy do 1 zł za pęczek (opakowanie 15 pęczków), botwina w cenie od 2 do 4 zł za pęczek, i jest to taniej niż rok temu. Staniał już szpinak do poziomu 6-7 zł za kg. Droga jest natomiast krajowa sałata masłowa, od 25 do 35 zł za opakowanie 12-16 główek. Cena główki waha się od 1,80 do 3,00 zł.
Chrzan w korzeniach, niezbędny zarówno do mięs i wędlin jak i żurku, w cenie 5-6 zł za kilogram. Chrzan w słoikach (starty) od 3,50 do 4 zł za słoik 300 gram.
Ceny jaj
Jaja w szerokiej ofercie wielkościowej i pochodzenia, począwszy od fermowych, a skończywszy na przepiórczych. Jaja pochodzące z chowu ściółkowego kosztują około 55 groszy za sztukę, jaja ekologiczne 95 gr. za sztukę, przepiórcze w cenie niezmienionej od ubiegłego roku od 28 do 35 groszy za sztukę.
Ceny roślin
Dużym popytem cieszą się tulipany, które sprzedawane są w opakowaniach po 25 szt., cena hurtowaod 80 groszy, za drugi gatunek, do 1,20 za sztukę w klasie I. Żonkile w takiej samej cenie. Azalie doniczkowe od 14 do 20 zł za doniczkę. Są bazie dwumetrowe, pojedyńczy pęczek sprzedawany jest na Rynku w Broniszach w cenie od 7 zł. Bukszpan do dekoracji wielkanocnych koszyczków i stołów w cenie 5 zł za pojedyńczą gałązkę. Dostaniemy także owies w cenie od 1,90 do 3,00 zł za sztukę i rzeżuchę od 3,70 do 8 złotych (cena zależna od wielkości i formy naczynia).