Warunki pogodowe w trakcie obecnego okresu wegetacyjnego charakteryzują się dużą zmiennością.
Z powodu niskich temperatur powietrza i nadmiernego uwilgotnienia gleby, opóźnieniu uległ siew warzyw odmian wczesnych. Ocieplenie, notowane w następnych tygodniach sprzyjało z kolei wysadzaniu rozsad i siewom warzyw odmian późnych. Pogorszenie warunków atmosferycznych w maju stwarzało konieczność okrywania plantacji, szczególnie znajdujących się we wczesnej fazie rozwoju.
Bardziej sprzyjająca aura w drugiej połowie maja przyczyniła się do intensywnego przyrostu plonu handlowego roślin, ale z powodu suszy i wysokich temperatur powietrza w czerwcu i na początku lipca w wielu rejonach kraju wegetacja roślin uległa spowolnieniu.
W drugiej połowie lipca i w sierpniu nastąpił wzrost liczby opadów. Ich intensywność i zakres występowania były jednak silnie zróżnicowane. W efekcie czego w niektórych rejonach kraju bilans wodny poprawił się, ale na obszarach, na których występowały deszcze nawalne i gradobicia, dochodziło do uszkodzeń roślin i strat w plonach.
Duży problem podczas tegorocznej wegetacji roślin stanowi silna presja ze strony chorób grzybowych oraz szkodników roślin, przy czym możliwość skutecznego zwalczania tych patogenów bywa ograniczona.
Dotychczasowy przebieg warunków pogodowych był najmniej sprzyjający uprawom kapusty oraz kalafiorów i brokułów. W uprawach marchwi i pietruszki obserwuje się pękanie korzeni spowodowane intensywnymi opadami deszczu i szybkim przyrostem biologicznej masy roślin. Niższa również może być jakość plonu cebuli.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK