Według FAOSTAT, najchętniej konsumowanymi warzywami na świecie są pomidory. Dotyczy to zarówno warzywa w postaci świeżej jak i przetworzonej – poinformowała FAMMU/FAPA.
Produkcja pomidorów na świecie
Największym producentem pomidorów na świecie są Chiny, z ubiegłoroczną produkcją warzyw do konsumpcji na poziomie 46,89 mln ton oraz 3,23 mln ton przemysłowych. Drugie miejsce pod tym względem zajmują Indie z wynikiem 17,37 mln ton pomidorów konsumpcyjnych i 130,0 tys. ton przemysłowych. Wśród czołowych wytwórców znajduje się także unijna „28” z produkcją odpowiednio 1,3 mln ton konsumpcyjnych warzyw i aż 11,94 mln ton tych kierowanych do przetwórstwa oraz Turcja – 9,6 mln ton to pomidory konsumpcyjne i 1,75 mln ton przemysłowe.
Dominuje uprawa pomidorów pod osłonami
Większość pomidorów uprawiana jest pod osłonami, a krajami dominującymi właśnie w takiej produkcji są na przykład Hiszpania, Włochy, Holandia, Francja czy Belgia. W przypadku zbiorów pomidorów przemysłowych w produkcji światowej dominują Stany Zjednoczone, Włochy oraz Chiny.
Głównym importerem tych warzyw są Stany Zjednoczone. Z kolei na drugim miejscu plasuje się Rosja będąca największym światowym importerem owoców i warzyw razem.
Spożycie pomidorów
Największe ilości świeżych pomidorów spożywane są przez mieszkańców Ameryki Północnej, co oznacza około 40 kg/osobę, a średnia konsumpcja wszystkich warzyw ogółem na jednego mieszkańca szacowana jest na tym terenie na około 120 kg rocznie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl/DK