| Autor: redakcja1

Polska papryka wkracza na kulinarne salony

Papryka (syn. pieprzowiec) należy do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Uprawiana na całym świecie. W Polsce największe zagłębie produkcyjne zlokalizowane jest na ziemi radomskiej, w gminach: Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Wyśmierzyce.

Polska papryka wkracza na kulinarne salony
Papryka jest warzywem o niskiej wartości kalorycznej, może być z powodzeniem stosowana w różnego rodzaju dietach odchudzających. Poza tym, zawiera dużo węglowodanów, antyoksydantów oraz soli mineralnych.
 
Sezon paprykowy rozpoczęła tradycyjnie BLONDY. Odmiana ta bardzo dobrze wiąże w niesprzyjających warunkach uprawy. Owoce o wadze 140 – 160 gram, kolor ścian kremowy.
 
Za kilogram papryki BLONDY zapłacimy od 3 do 4 złotych. Pakowana jest w worki foliowe o wadze 5 kilogramów.
 
Sukcesywnie  zwiększają się dostawy kolorowych papryk pochodzących z upraw pod osłonami. W sprzedaży jest już papryka czerwona w cenie od 6 do 7 złotych za kilogram i zielona w cenie od 2,5 do 4 złotych.
 
Papryka czerwona zawiera dużo beta-karotenu. 100 gram papryki zaspakaja około 70 procent dobowego zapotrzebowania człowieka na witaminę A. Papryka czerwona zawiera także rutynę, która wzmacnia kruche naczynka krwionośne.
 
Papryka zielona obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa 25 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), jest też źródłem witaminy E. Świetna do leczo jak i do faszerowania.
 
Czekamy na inne kolorowe papryki:  żółtą, pomarańczową czy fioletową. Każda z nich jest bombą witaminową.


Tagi:
źródło: