Doskonalsze kapusty
Ciągle poszerzana jest i tak już bogata oferta kapust głowiastych. Wśród nich Zenon Małek zwracał uwagę na odmianę Elastor F1, będącą udoskonaloną formą (CMS – z grupy męskosterylnej) znanej odmiany Factor F1. Cenną cechą odmiany Elastor F1 jest odporność na patogeny z rodzaju Fusarium. Nadaje się na zbiór wczesnoletni, główki po upływie około 100-110 dni od posadzenia dorastają do masy 2,5 kg, a przetrzymane dłużej na polu mogą dorastać do nawet do 5 kg. Można ją uprawiać również jako poplon, zbierać jesienią i przeznaczać do krótkiego przechowywania czy nawet kwaszenia. Typowymi odmianami polecanymi do przechowywania są z kolei Zenon F1, Zielonor F1 oraz dwie nowe – Storidor F1 i Prodikos F1. Zenon F1 cechuje się wysokim potencjałem plonotwórczym, główki tej odmiany dorastają do 4-5 kg, przy czym rośliny dobrze sobie radzą nawet na niezbyt żyznych glebach (tworzą silny system korzeniowy). Zielonor F1 to z kolei odmiana, która wyróżnia się dobrą przydatnością do przechowywania, a po przechowaniu – wysoką jakością główek, których zewnętrzne liście utrzymują intensywnie zielony kolor. – Storidor ma uzupełniać ofertę naszych kapust do długiego przechowywania. W porównaniu z odmianą Zielonor, tworzy nieco mniejsze główki (2,5-3 kg), o bardzo dobrej jakości – mówił Z. Małek. Z kolei Prodikos F1 jest zbliżony do odmiany Zenon F1, ale lepiej się od niej przechowuje. Rośliny tworzą silny system korzeniowy, a intensywny nalot woskowy na liściach powoduje, że mają zwiększoną tolerancję na trudne warunki uprawowe oraz żerowanie szkodników.
Ciekawym uzupełnieniem asortymentu są tzw. minikapusty. Do tej grupy wytypowano 3 odmiany: Reball F1 z grona kapust czerwonych, kapustę głowiastą białą Casitor F1 i kapustę włoską Fiona F1. W przypadku tych 3 odmian zbiera się główki o masie do 1 kg, komponując z nich miksy (po 1 główce każdej odmiany), przydatne do przygotowania świeżych surówek i sałatek. Projekt ten Syngenta rozwija pod marką „Tęcza Smaku”.
(kliknij, aby powiększyć)
Czytaj dalej na następnej stronie...