Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Reflektory główne uniwersalne RE0586
2011-12-14 -
Owijarki do bel
2016-01-08 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080LP
2020-08-11 -
BECKER 6-rzędowy
2011-08-25
Marchew oraz warzywa kapustowate mogą chronić przed rakiem piersi
Konsumowanie dużych ilości marchwi oraz warzyw kapustowatych jak kapusta czy brokuły mogą pomóc w redukcji ryzyka raka piersi.
Dotychczasowe badania prowadzone nad korelacją między spożywaniem warzyw i owców a ryzykiem występowania raka piersi, powodowało liczne sprzeczności. W związku z tym, naukowcy z Bostońskiego Uniwersytetu skoncentrowali się na wybranej grupie etnicznej. Dlatego też badania zostały przeprowadzone pośród 50 tysięcy Afroamerykanek, u których ryzyko zachorowania na raka piersi jest dużo większe, niż u kobiet o białym kolorze skóry. Ponadto, według naukowców ten rodzaju raka znacznie trudniejszy do wyleczenia, a także częściej się na niego umiera, niż na inne nowotwory.
Badania te wykazały grupę produktów zmniejszającą ryzyko zachorowań na ten nowotwór. Do tych artykułów należą warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz ryby. Niemniej jednak naukowcy postanowili zbadać i wytypować składniki o największych właściwościach ochronnych.
Po przeprowadzeniu dokładnej analizy diet oraz zdrowia kobiet biorących udział w dwunastoletnim badaniu, okazało się, że u około 1,3 tysiąca z nich rozwinął się rak piersi. Niestety spośród nich wykryto 35 procent przypadków ER-ujemnych. Co ciekawe, otóż u pań spożywających co najmniej dwie porcie warzyw dziennie ryzyko wystąpienia ER-ujemnego raka piersi było o 43 procent niższe niż u kobiet, których dieta obfitowała w mniej niż cztery porcje warzyw w tygodniu. W ten sposób stwierdzono, że produktami o największych właściwościach ochronnych są m.in. marchewka, brokuły oraz kapusta.
Kobiety podlegające badaniu konsumowały marchewkę minimum trzy razy w tygodniu, przez co w ich przypadku ryzyko zachorowania na ten nowotwór spadło o 17 procent w stosunku do kobiet spożywających marchew zaledwie raz w miesiącu. Co ciekawe, podobnych zależności nie wykryto w przypadku owoców. Niemniej jednak nie należy wyciągać jednoznacznych wniosków, gdyż jest na to zdecydowanie za wcześnie.