Zbiory warzyw na świecie
Największe ilość warzyw na świecie zbierane są od lat w Azji u czołowego producenta tego regionu – Chinami, gdzie średnioroczne zbiory oscylują w granicach 600 mln ton, Poza krajami azjatyckimi, znaczącym producentem jest Europa oraz Ameryka Północna i Południowa.
Według FAMMU/FAPA, w 2014 roku głównym producentem warzyw były Chiny, które swą pozycję lidera utrzymują już od kilku lat. Produkcja w tym kraju stanowiła 51% całkowitych zbiorów warzyw na świecie, osiągając 596,1 mln ton wobec 580,7 mln ton przed rokiem.
Pod kątem produktowym największą grupę liczoną za pomocą wolumenu zbiorów stanowią pomidory, których w 2014 roku zebrano w sumie ponad 170,7 mln ton. Następne miejsca na liście światowej produkcji zajęły warzywa kapustne - kapusty wraz z kalafiorami i brokułami - w sumie 96 mln ton oraz cebula, której zbiory przekroczyły 88,5 mln ton. Następnie ogórki - ponad 74,9 mln ton, bakłażany – 50,2 mln ton oraz prawie 38,8 mln ton marchew.