| Autor: redakcja1

Łączne światowe zbiory warzyw szacuje się na ponad 1,1 mld ton

Jak wynika z danych w 2014 roku całkowita produkcja świeżych warzyw na świecie, w tym melonów, wyniosła zdaniem FAO 1169,4 mln ton. Dla porównania rok wcześniej produkcja ta była na poziomie 1134,3 mln ton.

Łączne światowe zbiory warzyw szacuje się na ponad 1,1 mld ton

Zbiory warzyw na świecie


Największe ilość warzyw na świecie zbierane są od lat w Azji u czołowego producenta tego regionu – Chinami, gdzie średnioroczne zbiory oscylują w granicach 600 mln ton, Poza krajami azjatyckimi, znaczącym producentem jest Europa oraz Ameryka Północna i Południowa.
 
Według FAMMU/FAPA, w 2014 roku głównym producentem warzyw były Chiny, które swą pozycję lidera utrzymują już od kilku lat. Produkcja w tym kraju stanowiła 51% całkowitych zbiorów warzyw na świecie, osiągając 596,1 mln ton wobec 580,7 mln ton przed rokiem.
 
Pod kątem produktowym największą grupę liczoną za pomocą wolumenu zbiorów stanowią pomidory, których w 2014 roku zebrano w sumie ponad 170,7 mln ton. Następne miejsca na liście światowej produkcji zajęły warzywa kapustne - kapusty wraz z kalafiorami i brokułami - w sumie 96 mln ton oraz cebula, której zbiory przekroczyły 88,5 mln ton. Następnie ogórki - ponad 74,9 mln ton, bakłażany – 50,2 mln ton oraz prawie 38,8 mln ton marchew.


Tagi:
źródło: