Polskie ziemniaki uważane są za stwarzające duże zagrożenie fitosanitarne i są przedmiotem uwagi krajowych służb ochrony roślin wszystkich państw członkowskich UE. Spowodowane jest to najwyższym spośród wszystkich państw UE, nasileniem występowania w Polsce bakterii Clavibacter machiganensis ssp. sepedonicus, która jest organizmem kwarantannowym, podlegającym obowiązkowi zwalczania. Mając na uwadze powyższe, z chwilą przystąpienia Polski do Unii Europejskiej tj. od 20U4 r., wprowadzono wymóg zaopatrywania wszystkich przesyłek polskich ziemniaków, przemieszczanych do innych państw UE, w zaświadczenia potwierdzające, że ziemniaki te są wolne od bakterii Clavibacter machiganensis ssp. sepedonicus. Niestety, wiele podmiotów dokonuje wywozu polskich ziemniaków z pominięciem obowiązujących wymagań i procedur w tym zakresie. Liczne przypadki nielegalnego wywozu ziemniaków stawiają więc w złym świetle stronę polską i mogą mieć negatywne skutki dla podmiotów działających w sektorze ziemniaka. Istnieje również obawa, że duża liczba zakwestionowań oraz przypadki wykryć tej bakterii w polskich ziemniakach przez służby innych państw UE, mogą skutkować wprowadzeniem przez Komisję Europejską dodatkowych obostrzeń dotyczących warunków wywozu ziemniaków z Polski.
Poniżej zamieszczamy informację o wymaganiach przy przemieszczaniu przesyłek polskich ziemniaków do innych państw UE.
Zasady przemieszczania ziemniaków wyprodukowanych w Polsce do innych państw członkowskich Unii Europejskiej.
Wyprodukowane w Polsce ziemniaki mogą być wprowadzane do obrotu i przemieszczane do innych państw członkowskich UE, jeśli:
- zostały wyprodukowane oraz zapakowane lub też dystrybuowane przez podmioty wpisane do rejestru przedsiębiorców, prowadzanego przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, właściwego ze względu miejsce zamieszkania lub siedzibę podmiotu, oraz
- wszystkie ziemniaki w miejscu produkcji, z którego pochodzą przemieszczane bulwy, zostały przebadane przez wojewódzkiego inspektora i uznane za wolne od bakterii Clavibacter machiganensis ssp. sepedonicus.
Przesyłki ziemniaków przemieszczane do innych państw UE powinny być zaopatrzone w:
- zaświadczenie, wydane przez właściwego wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, potwierdzające niewystępowanie bakterii Clavibacter machiganensis ssp. sepedonicus, oraz odpowiednio
- paszport roślin, wydany przez właściwego wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa - w przypadku sadzeniaków ziemniaka, albo
- oznakowanie, zawierające co najmniej numer wpisu do rejestru przedsiębiorców podmiotu, który wyprowadza ziemniaki do obrotu oraz kod statystyczny powiatu, na terenie którego ziemniaki były uprawiane - w przypadku ziemniaków innych niż sadzeniaki (oznakowanie może mieć dowolną formę, np. prostej naklejki lub etykiety).
Czytaj także: Przemieszczanie ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich Unii Europejskiej
Przygotowanie i załadunek ziemniaków odbywa się pod nadzorem pracowników wojewódzkiego inspektoratu ochrony roślin i nasiennictwa, a po dokonaniu załadunku, środek transportu zabezpieczany jest oficjalną plombą PIORiN.
Informacja o każdej przesyłce ziemniaków, przekazywana jest przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa do służby ochrony roślin kraju ich przeznaczenia, która przejmuje dalszy nadzór nad przesyłką.
Szczegółowe informacje dotyczące zasad przemieszczania ziemniaków do innych państw członkowskich Unii Europejskiej można uzyskać w jednostkach Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa na terenie całego kraju. Dane kontaktowe jednostek PIORiN znajdują się na stronie internetowej piorin.gov.pl.
Wzór zaświadczenia, wydawanego przez WIORiN, które powinno towarzyszyć przesyłce ziemniaków, przemieszczanej do innych państw UE dostępny jest tutaj.