| Autor: redakcja11

Rynek pomidorów i ogórków we Francji

Według danych Agreste, w bieżącym roku we Francji zebrane zostanie około 126,0 tys. ton ogórków czyli dokładnie tyle samo co rok wcześniej, ale za to o 3% więcej niż średnia produkcyjna z ostatnich pięciu lat. W sumie warzywa te uprawiane są na obszarze 566,0 ha, z czego około 392,0 ha stanowią uprawy pod osłonami.

Rynek pomidorów i ogórków we Francji

FAMMU/FAPA podaje, że w minionym roku kraj ten zaimportował łącznie 74,3 tys. ton ogórków, a w tym samym czasie wyeksportował 15,5 tys. ton tych warzyw. Największe ilości sprowadzono z pozostałych państw unijnych razem 68,0 tys. ton z czego 47,5 tys. ton stanowiły zakupy z Hiszpanii a 13,7 tys. ton z Holandii. W przypadku wysyłek około 6,7 tys. ton skierowano na rynki trzecie, a po około 4,0 tys. ton do Belgii i Niemiec.

 

Analizując francuski rynek pomidorów, najnowsza prognoza z końca lipca bieżącego roku, zakłada tegoroczne zbiory na poziomie 615,6 tys. ton z czego zdecydowana większość zbiorów to pomidory szklarniowe. W sumie ze wspomnianej ilości około 600,6 tys. ton to zbiory pomidorów szklarniowych, a tylko 15,0 tys. ton gruntowych. We Francji warzywo to uprawiane jest na powierzchni 2,23 tys. ha, w tym 1,9 tys. ha to obszar pod osłonami.

Francja to główny importer pomidorów w zeszłym roku sprowadzono ich aż 541,3 tys. ton w tym 335,3 tys. ton z państw trzecich, a 206,0 tys. ton z pozostałych, unijnych. Dominującym dostawcą na francuski rynek jest Maroko z ubiegłorocznym wynikiem 310,5 tys. ton, a następnie Hiszpania – 124,3 tys. ton oraz Belgia – ponad 36,0 tys. ton. W ubiegłym roku Francuzi wyeksportowali niemal 243,0 tys. ton pomidorów z czego najwięcej z nich skierowano na rynek niemiecki – 75,3 tys. ton oraz belgijski – 33,0 tys. ton. 



Tagi:
źródło: