W 2012 roku najwięcej wyeksportowano z Holandii pomidorów, bo w ilości 721,4 tys. ton wobec 738,2 tys. ton rok wcześniej. Zaraz za nimi znalazły się ogórki z wynikiem 301,7 tys. ton oraz kolejno słodka papryka – 294,1 tys. ton oraz bakłażany z nieco ponad 36 tys. ton.
Sumując wysyłkę warzyw szklarniowych tych pochodzących z rodzimych zbiorów oraz częściowo tych pochodzących z reeksportu Holandia w roku 2012 wysłała poza granice łącznie wszystkich warzyw szklarniowych 1,955 mln ton w odniesieniu do 2,076 mln ton rok wcześniej oraz 1,929 mln ton w roku 2010.
Największymi odbiorcami holenderskich warzyw są od lat Niemcy, następnie Wielka Brytania, Szwecja oraz Francja i Czechy.
Natomiast w przypadku importu warzyw szklarniowych do Holandii, całkowity wolumen był w granicach 638 tys. ton w stosunku do 708 tys. ton w roku 2011.
W omawianym czasie produkcja warzyw szklarniowych to 1,607 mln ton wobec 1,605 mln ton w roku 2011 oraz 1,656 mln ton w roku 2010. Najwięcej w minionym roku zebrano pomidorów 805 tys. ton oraz 410 tys. ton ogórków i 345 tys. ton papryki słodkiej.